Въпреки заявеното пълно единодушие около избрания вариант за изграждането на

...
Въпреки заявеното пълно единодушие около избрания вариант за изграждането на
Коментари Харесай

Действително ли има единодушие за избрания вариант за АМ Струма?

Въпреки декларираното цялостно единогласие към определения вид за построяването на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, има опасения, че България се е спряла на противоречив вид за прекосяването на автомагистрала.
Гражданите на Симитли поддържаха налагания от държавното управление " Източен вид ", при който в посока Гърция пътят минава по настоящето трасе през дефилето, а в посока София се изнася на изток край селата Ощава и Брежани. До късно следобяд на 11 септември продължаваше разискването и в Кресна, където общинският съвет предходната седмица гласоподава в поддръжка на държавния вид.
Шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов сподели, че " построяването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле е историческо събитие ".
Когато този сектор бъде издигнат, той в действителност ще бъде историческо събитие. По проект и съгласно утвърдени от Европейски Съюз проекти при строителството на " Струма " трябваше да се стартира точно от Кресненското дефиле. Вместо това това трасе остана последно, откакто към този момент бяха построени секторите от София до Благоевград и от Кулата до Сандански. В градеж е трасето от Сандански до Кресна, а предходната седмица бе направена първа копка на автомагистралата от Благоевград до Крупник, написа в. Сега.
Част от еколозите у нас не престават да оспорват трасето любимец и е съвсем несъмнено, че след утвърждението на Оценка на въздействието върху околната среда ще има обжалване.
Освен това още преди към два месеца от сдружението " За да остане природа в България " сезираха Европейска комисия, че проектите за прехода през Кресненското дефиле нарушават европейските екологични правила.
Допълнителна тежест за ръководещите е, че занапред ще би трябвало да получат утвърждение от Брюксел за новия вид на автомагистралата. Според известието от 2008 година утвърждение има за дълъг 15-километров тунел или за изнасяне на цялото трасе отвън дефилето. Оставането на трафика в него тогава бе несъмнено като " нулев вид ".
За секторите до Крупник и Кресна да вземем за пример утвърждение за европейско финансиране бе получено едвам в края на април тази година, въпреки че реализатори бяха определени преди към две години.
Вероятно поради възраженията на еколозите през вчерашния ден районният министър Николай Нанков съобщи, че с " източния вид " трафикът в дефилето ще намалее с 40 - 50%.
Управляващите бързат с приключването на процедурите и възлагането на строителството, тъй като, в случай че цялата автомагистрала не бъде приключена до края на 2023 година, ще се наложи да връщаме на Европейски Съюз повече от 2 милиарда лева Реално през Кресненското дефиле в този момент се предлага не автомагистрала, а два успоредни скоростни пътя с ограничавания до 80 и до 90 км в час.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР