Въпреки последствията от пандемията, фирмите у нас масово ще раздват

...
Въпреки последствията от пандемията, фирмите у нас масово ще раздват
Коментари Харесай

Въпреки кризата фирмите масово ще раздават бонуси за Коледа

Въпреки следствията от пандемията, компаниите у нас всеобщо ще раздват бонуси на чиновниците си към Коледа. Цели 83% от бизнеса има намерение да изплати спомагателни хонорари на служащите си, което е доста покачване по отношение на предходната 2020 година, когато 60% от компаниите бяха декларирали сходни планове. Това излиза наяве от експресно анкетно изследване всред над 100 браншови организации и предприятия, извършено от Българската търговско-промишлена палата.

Тази година едвам 12% от интервюираните работодатели няма да зарадват чиновниците си с спомагателни средства за празниците. Причина за тяхното решение са точно отрицателните последствия от пандемията. 5% от интервюираните към момента не са взели дефинитивно решение.

В същото време 24% от компаниите показват, че
бонуси ще има поради положителното финансово положение на предприятието. Близо 50% декларират, че спомагателните хонорари целят стимулиране на чиновниците, а 35% ще раздават бонуси съответно за Коледа.
Най-масовият
бонус до 200 лв.
Над 50% от компаниите декларират, че
бонусите за всички чиновници ще бъдат в идентичен размер, до момента в който 35% от бизнеса счита да дефинира спомагателното заплащане на база представянето на всеки служащ.


В кои браншове у нас заплатите са над 2000 лв.?
Размерът на месечното брутно заплащане зависи от доста фактори, само че като цяло положителното обучение и насъбраният опит са най-важните...
Прочети повече
 

Най-много компании, а точно 30% от интервюираните, са показали, че
бонусите ще бъдат в размер до 200 лв.. Бизнесите, които ще наградят чиновниците си със суми сред 200 и 500 лв. възлизат на към 28%. Малко под 20% считат да раздават спомагателни хонорари сред 500 и 1000 лв..

Едва 12% от компаниите възнамеряват да провиснал
бонуси на чиновниците си в размер, надхвърлящ сумата от 1000 лв.. Преди година, делът на най-щедрите компании е бил малко по-висок - 14%, сочат данните.

В някои случаи спомагателното заплащане ще бъде под формата на дарове, % от месечната работна заплата или спомагателна такава.


Защо минималната заплата не трябва да е 60% от медианната заплата?
Европейският съюз върви решително към приемането на нови правила за по-справедлива минимална заплата. Според плана, минималното възнагр...
Прочети повече
 

Спрямо миналата година, понижава делът на лицата, които ще получат
бонус до 200 лв., като за сметка на това се усилва пропорцията на чиновниците, които ще получат в допълнение заплащане в диапазона 200-500 лв. и 500-1000 лв..



 

Почти идентичен % от компаниите възнамеряват
бонусите да са идентични по отношение на предходната година или да са по-високи, надлежно 45% и 43%. Намалява делът на работодателите, които възнамеряват раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, до 12% през актуалната.

Още от ИКОНОМИКА:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР