Въпреки подобрената ситуация свързана с търговията на електроенергия на Българската

...
Въпреки подобрената ситуация свързана с търговията на електроенергия на Българската
Коментари Харесай

НЕК завършва със загуба от 153 410 хил. лв. за 9-те месеца на 2018 г.


Въпреки усъвършенстваната обстановка обвързвана с търговията на електрическа енергия на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), а и като цяло на усъвършенстваната пазарна обстановка Националната електрическа компания (НЕК) регистрира негативен финансов резултат. Причината е по-високата цена на въглеродните излъчвания, а и изгубените каузи с ОЕТ и Уорли Парсънс. Това излиза наяве от доклада на НЕК за деветмесечието, оповестен на страницата на Министерство на финансите. В документа се регистрират законовите промени, довели до изменение и на пазарния модел.

„ Неблагоприятен фактор върху активността на компанията, а и на електроенергийния пазар като цяло през актуалната година оказва забележителното покачване на цените на въглеродните излъчвания на интернационалните тържища. Това се отразява неподходящо на паричния поток и финансовия резултат на компанията, защото електроцентралите с дълготрайни контракти закупуват въглеродни излъчвания за създадената от тях електрическа енергия и я префактурират на публичния снабдител “, декларират създателите на доклада.
Според документа, НЕК регистрира негативен финансов резултат за 9-те месеца на актуалната 2018 година от 153 410 хиляди лева Спрямо същия интервал на предходната година се регистрира утежняване с 62 473 хиляди лева

„ Отчетената загуба за интервала януари-септември демонстрира, че не е реализирано усъвършенстване на финансовото положение на сдружението “, признават експертите от електрическата компания, като признават, че не престават да изпитват усложнение при обслужването на отговорностите си към снабдители и контрагенти, както и по заемите си към БЕХ. „ Дружеството продължава да работи и в изискванията на негативен чист оборотен капитал и влошен паричен поток “.

Загубата на делата с ОЕТ и Уорли Парсън се показват също измежду аргументите за влошеното финансово положение. Неблагоприятното въздействие създателите на отчета отдават на „ събития с необикновен темперамент, включително и водените правосъдни каузи против сдружението “. Общо загубите от двете огромни каузи водени против НЕК са за сумата от 61 000 хиляди лева (61 млн. лева.).

В същото време НЕК регистрира нарастване на производството на електрическа енергия от личните Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ с 68.5 % (2 892 519 МВтч). Увеличението е за сметка на базовите централи с дълготрайни контракти (известни като американските централи Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3). „ Използваемостта на двете централи през деветте месеца на 2018 година е към 53 % за Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово и 54 % за Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ при 62 % и 67 % надлежно през същия интервал на предходната година.

Покупка на електрическа енергия

Закупената от НЕК електрическа енергия за 9-те месеца на 2018 година е 11 574 301 МВтч и е с 9,7 % по-малко от същия интервал на 2017 година

В същото време НЕК усилва покупките на създадена електрическа енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ с 4,9 % и понижава покупките от АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Доставената електрическа енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ за деветте месеца на актуалната година е 1 049 348 МВтч, до момента в който за същия интервал на миналата година е 247 184 МВтч. Значителното нарастване е вследствие на последните две ценови решения на КЕВР “, напомнят от НЕК. Предвид регистрираната загуба от излъчванията ще оставим на анализаторите от сектора да разясняват цялостната обстановка, изключително що се касае до загубите. Както проличава от оповестените данни понижение на закупената електрическа енергия има за всички производители, до момента в който за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ нарастването на закупуваната електрическа енергия (плюс) 324,5 %. (за съпоставяне покупката на ток от двете така наречен американски централи е понижена с 19,6 % и 19,2 % съответно).

Както регистрират и от НЕК, общо закупената електрическа енергия по дълготрайни контракти и преференциални цени за 9-те месеца е 8 661 777 МВтч, което е понижение от 1 231 632 МВтч или 12,4 % спад. Спад има и при закупената електрическа енергия от възобновими източници като слънчеви и вятърни централи за сметка на Водноелектрическа централа на НЕК.

Продажба на електрическа енергия

Електрическата компания регистрира на фона на загубата си и понижения дял на изкупуване на ток по преференциални цени и дълготрайни контракти нарастване на продажбите както на контролирания, по този начин и на свободния пазар. Продажбите на НЕК на контролирания и свободен пазар през 9-те месеца са 14 342 535 МВтч, което е растеж от 2,1 % по отношение на същия интервал на миналата година, като нарастването им в количествено изражение е в размер на 291 177 МВтч, регистрира компанията. Според данните продажбите за контролирания пазар понижават (минус) със 7 %, а на свободния се усилват с (плюс) с 98,2 %.

Общо осъществената електрическа енергия на свободния пазар е 2 420 984 МВтч или два пъти повече от същия интервал на 2017 година Продажбите през БНЕБ са се нараснали със забележителните 148,6 %, вследствие на което усъвършенстване на комерсиалната обстановка във връзка с търсенето, а неподходящия фактор са излъчванията.

НЕК твърди в доклада си, че няма смяна в структурата на продадената електрическа енергия. Отчита обаче спад на продадената на крайните доставчици (ЧЕЗ, ЕВН Енерго-Про) от 71.7 % до 70.1 % и „ нарастване на относителния дял на свободния пазар, който от 8.7 % през 2017 година нараства до 16.9 % през 9-те месеца на 2018 година “.

Приходите и разноски на НЕК

Общите приходите на електрическата компания порастват с 3.2 % за 9-те месеца на 2018 година до 2 371 103 хиляди лева
Общо разноските нарастват с 5.7 % до 2 524 513 хил.лв.
Финансовият резултат преди налози за посочения интервал е минус 153 410 хиляди лева За съпоставяне, през предходната година той е бил минус 90 937 хиляди лева

Приходите от продажби понижават до 1 701 363 хиляди лева, като по отношение на докладите за предходната година са със 195 861 хиляди лева по-малко, регистрират специалистите от компанията. „ Това се дължи на обстоятелството, че понижават приходите от продадена електрическа енергия, което е за сметка на растежа на приходите от Фонд Сигурност на електроенергийната система “.

Отчетените разноски на НЕК за 9-те месеца по отношение на същия интервал година по-рано нарастват със 135 915 хиляди лева – до 2 524 513 хиляди лева Според доклада това се дължи на завишението на разноските за хранителни запаси и закупена електрическа енергия. Най-висок е делът на разноските за закупена електрическа енергия – 83-8%.

Експертите, изготвили отчета обръщат внимание на забележителното нарастване на междинната цена на закупената електрическа енергия – от 162.13 лева за МВтч през 9-те месеца на 2017 година до 182.81 лева за МВтч през същия интервал на тази година. „ Увеличението на междинната цена се дължи на по-лошата конструкция на закупената електрическа енергия, с която сдружението взе участие на електроенергийния пазар през деветте месеца на актуалната година “, изясняват специалистите. Те показват и факторите за тази влошена конструкция на закупения ток: по-малкото натоварване на двете американски централи, т.е. По-малка приложимост, нарастване на разноските за въглеродни излъчвания – за 9-те месеца на 2018 година осчетоводените разноски за закупени излъчвания, които се отнасят за миналата 2017 година са 76 276 хиляди лева, както и нарастване на цената на тока от АЕЦ „ Козлодуй “ за сметка на понижаване на количеството с 27.6 %.

Експертите обрисуват вероятностите пред НЕК според от няколко фактора, като преди всичко слагат равнището на ползване на електрическа енергия в страната и икономическата интензивност на стопанските субекти и на второ – развиването на търговията на БНЕБ, както и развиването на балансиращия пазар. Пазарните механизми като търсене и предложение включително посредством натоварване на индустриални мощности са едвам по-надолу измежду факторите, следвани несъмнено от зависимостта на ценовата политика, определяна от КЕВР.

Резултатите от капиталовата стратегия на сдружението въобще не са радостни, поради обстоятелството, че става въпрос за 9-месечие, защото съгласно отчета става въпрос за осъществяване на едвам 14.3 % от плануваната за годината. Ремонтната стратегия също е на ниско равнище – осъществяването й е едвам 19.9 % от плануваното.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР