Въпреки някои анекдотични твърдения, научните изследвания са единодушни, че повечето

...
Въпреки някои анекдотични твърдения, научните изследвания са единодушни, че повечето
Коментари Харесай

Любопитно: Защо хората не помнят раждането си

Въпреки някои анекдотични изказвания, научните проучвания са единомислещи, че множеството хора няма по какъв начин да помнят раждането и най-ранните 2-3 години от живота си. Тази некадърност да се помнят събитията от ранното детството е известно като „ детска амнезия ”, написа Obekti.bg. 
Учените са открили, че детската амнезия е друга от „ естественото забравяне”, което се случва с течение на времето. Изследванията демонстрират, че в интервала сред раждането и ранното детство се не помнят доста повече събития, в сравнение с може да се чака, в случай че се следва естествената крива на забравяне, написа LiveScience.

Детската амнезия не нарушава процедурната памет, която съхранява информация за това по какъв начин се вършат избрани неща – каране на колело и така нататък, а единствено декларативната – спомените за обстоятелства и събития.

Зигмунд Фройд предлага първото пояснение на детската амнезия : спомените са потиснати, поради техния травматичен и полов темперамент.

Но въпреки и учените да са отхвърлили това, което твърди Фройд преди към 100 години, към момента няма консенсус по отношение на произхода на детската амнезия.

Известно време е било считано, че децата просто нямат умствения потенциал да образуват декларатични мемоари. Но 2-3-годишните деца могат да описват за събития, които са се случлили преди месеци или даже преди година, демонстрират модерни изследвания.

Сътрудници на университета Еймъри са разговаряли с 83 деца, които са били на 3 години. Разпитвали ги за случки от живота им. След това същите деца са били помолени да си спомнят за тези събития, когато са били на 5, 6, 7, 8 и 9 години. Така е получено първото пробно доказателство за детската амнезия.

На към 7-годишна възраст децата стартират да „ изтриват” най-ранните си мемоари. На 5-7 години малчуганите са си спомняли 63-72% от това, които им се е случвало в предишното, а на 8-9 години - единствено 35%.

Изследвания на възрастни на собствен ред са посочили, че най-ранните им мемоари са от 3-годишната им възраст.

Някои учени допускат, че най-ранните мемоари остават недостъпни за нас, тъй като не сме имали език по време на образуването им. Езикът е значим за кодирането на автобиографичните мемоари , а дълготрайните мемоари на децата наподобява са образувани по времето, когато са проговорили.

Според друга доктрина образуването на мемоари е повече или по-малко обикновено при дребните деца, само че развиването на мозъка пречи на съхранeнието на спомените.

Наскоро учени изрекоха сходна догадка: появяването на нови мозъчни кафези в действителност изтрива спомените, тъй като новите неврони нарушават мозъчните връзки, открити сред старите кафези. В поддръжка на тази концепция те са съумели да създадат по-дълготрайни спомените на мишки, при които е занимателен растежът на нови мозъчни кафези.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР