Въпреки невероятните жеги и напук на политическия хаос археологическият сезон

...
Въпреки невероятните жеги и напук на политическия хаос археологическият сезон
Коментари Харесай

Нови уникални находки на Перперикон

Въпреки невероятните жеги и на инат на политическия безпорядък археологическият сезон 2021 в античния и скален град Перперикон протича извънредно сполучливо. Вече сме по средата на плануваните за тази година разкопки, които се организират с повече от 60 служащи цели три месеца от началото на юли до края на септември. Както към този момент бе казано, през това лято не престават изследванията на Южния квартал, където преди няколко години бе разкрита най-голямата раннохристиянска черква в Родопите. Това е голяма трикорабна базилика с дължина 34 м, евентуално представлявала център на огромната архиепископия Родопи от 5-6 век. Непосредствено от запад пък се разкрива величествената епископска резиденция от същата ера.



Една от откритите мавзолеи-ротонди на Перперикон

Ще напомня, че още в първите дни в този бранш бе открита гробница на архиерей от 5-6 век, която за жалост е ограбена още в древността. Както доста други уреди на Перперикон тя е напълно изсечена в скалите и е била покрита с солиден каменен похлупак. Днес скелетът на висшия свещеник липсва, само че предназначението на гробницата проличава от присъщата ориентировка север-юг и от характерната седалка, поддържала тялото на покойника в полуседнало положение. Това са белези, отличаващи архиерейските погребения от тези на елементарните хора.

 

Гробницата без подозрение е обвързвана с разкрития през предходната година в същия сектор неповторим мавзолей-ротонда.Това е забележителна постройка, имаща единствено няколко аналогии в късната Римска империя. Става дума за монументална отчасти издялана в скалите сграда, строена от солидни обработени каменни блокове. Планът съставлява идеална окръжност с диаметър 7.50 м. От изток в нея се е влизало през правоъгълно преддверие, отворено на открито посредством тържествена двукрила врата. Монументалната сграда е от вида на по този начин наречените кръгли здания или ротонди.

Според зародилата през императорската ера традиция с форма на ротонди се строят мавзолеите на известни персони и на самите императори. По прилика с разнообразни образци допускаме, че такова е било и предназначението на новооткритата постройка в скалния град. По всяка възможност там се е намирал саркофагът на някой от заслужилите епископи на духовното средище на Великата планина.

Ето че на бял свят излезе още една такава ротонда с почти същите размери. По същия метод тя е отчасти издялана в каменния масив, а във височина е продължавала на постоянни зидове. Очевидно към този момент може да се допуска цялостен комплекс от такива възпоминателни уреди, развил се в непосредствена непосредственост до голямата базилика. Разкопките през идващите седмици ще покажат дали това съмнение е правилно.

При тазгодишните изследвания се откриват огромен брой монети, като се стартира от парични знаци на древногръцкия полис Маронея (4 в. прочие Хр.), сребърни денари от римската императорска ера, византийски фолиси от 10-11 в., средновековни скифати от 13-14 век. Сред находките са и фини творби на ювелирното изкуство – бронзови кръстови-реликварии, сребърни и бронзови украшения, разнообразни приложения.

Изключително забавно изобретение е съвсем изцяло непокътнат каменен купел от 6 в. за кръщение на дребните деца. Както се знае точно от Перперикон стартира кръщението на езичниците в Родопите при започване на 5 в. Тогава в Акропола е построена първата християнска черква с баптистерий (кръщелня) с басейн, където са приемали новата религия възрастните планински траки. През 6 век към този момент всички са били кръстени и по тази причина свето кръщение са приемали единствено младенците. Ето за какво за тях са правени каменни купели с дребни басейнчета, в които са потапяни при свещеното свещенодействие. Такива находки са доста редки и у нас се броят на пръстите на едната ръка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР