Затлъстяването, високата кръвна захар и високото кръвно налягане, както и

...
Затлъстяването, високата кръвна захар и високото кръвно налягане, както и
Коментари Харесай

Затлъстяването, високата кръвна захар и високото кръвно налягане влошават здравето

Затлъстяването, високата кръвна захар и високото кръвно налягане, както и други проблеми, свързани с метаболизма, водят до загуба на съвсем 50% повече години от живота заради заболявания или преждевременна гибел, в сравнение с през 2000 година, демонстрира огромно интернационално изследване, представено от Ройтерс.

В проучването „ Глобална тежест на заболяванията, пострадванията и рисковите фактори 2021 " (Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021) са употребявани данни от 204 страни. По този метод учените дефинират водещите аргументи за заболявания и ранна гибел в международен мащаб.

Данните демонстрират смяна в световните здравни провокации със застаряването на популацията и смяната на метода на живот. Освен това замърсяването на въздуха е един от най-големите рискови фактори както за 2000 година, по този начин и за 2021 година

Резултатите от изследването в другите елементи на света не са идентични. Например в Африка на юг от Сахара недохранването остава главен рисков фактор.

Лошото здравословно положение на хората на възраст сред 15 и 49 години в международен мащаб от ден на ден се дължи на високия показател на телесна маса и високата кръвна захар. Това подготвя за развиването на диабет, сочи изследването.

„ Бъдещите трендове може да са много по-различни от тези в предишното заради фактори като изменението на климата, възходящото затлъстяване и другите типове взаимозависимост ", сподели Лиан Онг от университета във Вашингтон, водещият създател на проучването.

В съпътстващо изследване на екипа на Global Burden of Diseases се предвижда, че предстоящата дълготрайност на живота ще се усили с 4,5 години до 2050 година - от 73,6 години на 78,1 години.

Най-голямото нарастване е в страните, където съществуващите упования са по-ниски. Това значи, че продължителността на живота стартира да става една и съща в целия свят.

Въпреки че хората ще живеят по-дълго, те евентуално ще прекарат повече години в неприятно здраве.

Изследването е оповестено в научното списание „ Лансет " (The Lancet).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР