Въпреки масовото недоволство и критиките от почти всички райони на

...
Въпреки масовото недоволство и критиките от почти всички райони на
Коментари Харесай

Само ГЕРБ останаха доволни от новия бюджет на София

Въпреки всеобщото неодобрение и рецензиите от съвсем всички региони на София Столичният общински съвет одобри бюджета на града без особени промени на в началото оферти вид. След близо 6– часов спор приходната, разходната част и финансовата стратегия на Столичната община бяха одобрени с гласовете на обединението ГЕРБ-СДС и на групата на Вътрешна македонска революционна организация и „ Атака “. Против гласоподаваха групите на Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ и самостоятелният консултант Борис Бонев.

През 2020 година администрацията на града възнамерява да изхарчи 1,729 млн. лева при в началото заложени 1,722 млн. При представянето на обособените пера кметът Йорданка Фандъкова за следващ път повтори, че главните цели са създаване на инфраструктурата в кварталите и възстановяване на качеството на въздуха в града. „ С бюджета подсигуряваме работата по два стратегически цели: повече средства за вложения в кварталите: улици, тротоари, по-добър градски превоз, учебни заведения, детски градини. Залагаме 12 млн. лева повече за ремонт на квартални улици. Също и възстановяване на качеството на въздуха и озеленяване – 80% от бюджета и 95% от капиталовата стратегия са ориентирани по тази причина “, съобщи Фандъкова. Като образец тя даде, че София продължава да строи метрото, да обновява транспортните средства от градския превоз, да засажда дървета и така нататък

В същото време представителите на ГЕРБ не можаха да дадат съответен отговор за какво по данни на Центъра за градска подвижност пасажерите в градския превоз понижават макар вложенията в материалната база. Борис Бонев заяви, че съгласно последния към този момент разбор на ЦГМ за 2014 година жителите на София, които се возят с публичния транспорт, понижават за сметка на растежа на персоналните коли. „ В София всеки ден се записват по към 500 автомобила. Хората в града не престават да не припознават градския превоз като опция на персоналните коли ", разяснява Бонев. 

„ Всякакви спекулативни цифри, че броят на пасажерите в градския превоз понижава, са извадени от подтекста. Не би трябвало да отхвърляме големите вложения в градския превоз, тъй като хората ги виждат – и метрото, и новите рейсове “, отговори Фандъкова.

По отношение на ограниченията за възстановяване на въздуха не стана ясно за какво болшинството в общинския съвет отсрочва и не преглежда настояването за промени в така наречен Механизъм за ранно предизвестие за интервали с рискова централизация на фини прахови частици. Вече импортиран отчет предлага така наречен „ зелен билет “ от 1 лева за цялата градска мрежа да се приема след ден с двукратно превишение на нормите на ФПЧ10, а не с четирикратно, както е в този момент. Мярката „ зелен билет “ се приема като една от най-мотивиращите в дни със смог жителите да не употребяват персоналните си коли. Засега обаче

от „ Московска “ 33 са разгласявали подобен билет единствено 3 пъти за няколко години. За последно това се случи на 20 декември м.г., когато по данни на общината ползвателите на обществения превоз се усилиха с към една трета.

Дебатът за бюджета се организира на фона на митинг пред постройката на Столичната община на поданици на регион „ Панчарево “. Хора от Панчарево, село Лозен, Драгалевци и Герман желаеха повече правдивост при систематизиране на средствата, повече пари за техните селища и по-голяма децентрализация и финансова самостоятелност за районните кметове.

 

КОНКРЕТИКА

Планираните лични доходи на София за тази година са в размер на 789 млн. лева, което е с 64,4 млн. лева повече от предходната година. 41 млн. лева повече ще пристигна по линия на събраните налози, а 23,7 млн. лева повече ще е от ръководство на общинската благосъстоятелност и такси, разясни кметът Йорданка Фандъкова. Капиталовата стратегия на София е 479 млн. лева, от които над 60 на 100 са средства по европейски стратегии. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР