Въпреки че понятието джин“ може да изглежда непознато в началото,

...
Въпреки че понятието джин“ може да изглежда непознато в началото,
Коментари Харесай

Джиновете от лампата невинаги са били толкова добри

Въпреки че понятието „ джин “ може да наподобява непознато първоначално, тези именити, митични същества са показани пред света като цяло от джина в „ Аладин и вълшебната лампа “ на Дисни. Но за разлика от кино лентата, тези духове не се преглеждат като другарски настроени.

Въпреки че тези същества са леко подценявани от научния свят, те обаче устоят на тестването на времето във връзка с фолклора. Широко публикуваната религия в тези антични арабски духове оцелява епохи на промени в поколенията, както и въвеждането на исляма. От литературното си начало до представянето си в актуалната поп просвета, джиновете имат доста присъединяване в цялата локална история. Въпреки че те по своята същина не са нито положителни, нито неприятни, някои хора през годините настояват, че са ги виждали – и гледката са нищо друго с изключение на ужасяващи.

Не е ясно по кое време тъкмо се е появила съответната идея за джина. Но знаем, че духовете са послужили като източник на ентусиазъм – и боязън – в арабския свят доста преди въвеждането на исляма през 7 век. И те явно резервират доста въздействие и до през днешния ден.

Докато джиновете се загатват в Корана и по този метод са част от исляма, те не се почитат във вярата. За да се подчертае надмощието им над физическия свят, за тях се споделя, че са направени от „ бездимен огън “. Предислямските араби имат вяра, че джина може да управлява детайлите и да трансформира земята в плодородна. Това може да звучи заплашително, само че джиновете също по този начин са вдъхновявали и някои от най-почитаните типичен арабски поети в историята. „ Поетите в предислямската Арабия постоянно споделяха, че имат специфичен джин, който е техен сателит “, споделя Сунела Мубай, откривател на арабската литература. „ Понякога те приписват стиховете си на този джин. “

Някои учени са безапелационни, че човешките същества не могат да схванат изцяло тези духове. Но сред вярващите е общоприето, че джинът може да си взаимодейства както в тяхната лична сфера, по този начин и в нашето царство. Като такива те могат да се влюбят и даже да имат полови връзки с хора. „ Като духовно създание джинът се смята за двуизмерен ”, написа Амира Ел-Зейн, създател на „ Ислям, араби и интелигентния свят на джина “, „ със способността да живее и да оперира както във забележими, по този начин и в невидими области “. За нея, джинът e безформен и кадърен да се преобразува във форма на човек или животно. „ Той яде, пие, спи, развъжда се и умира “, сподели Ел-Зейн. Това му обезпечава злокобно преимущество в нашия свят – защото желанията им постоянно са зли.

Ислямският оракул Мохамед признава съществуването на джин в Корана – като нематериални същества, които имат свободна воля и харесват хората. Докато Ел-Зейн има вяра, че „ човек не може да бъде мохамеданин, в случай че не има вяра в съществуването на джиновете “, съвсем е невероятно да се удостовери, че всички 1,6 милиарда мюсюлмани в света споделят това мнение.

За доста от тези, които го вършат обаче, джинът се смята за част от невижданото, или ал-гайб. Вярата в тяхната мощ е толкоз мощна, че не е нечувано хората да търсят екзорсизъм, с цел да се отърват от тях. Тези ритуали постоянно включват декламиране на Корана над човек, само че те се разграничават доста през годините. „ Арабите от предисляма измислиха цялостен набор от процедури за екзорцизъм, с цел да се предпазят от злите дейности на джина върху телата и мозъка им като, да вземем за пример, потреблението на мъниста, тамян, кости, сол и заклинания, написани на арабски, иврит и сирийски или амулети като огърлица от зъби на мъртво животно, като лисица или котка, с цел да изплашат джина и да го държат надалеч ”, споделя Ел-Зейн.

Въпреки че тези духове не са изцяло положителни или неприятни, джиновете са по-ниски по сан от ангелите – само че явно се счита, че са способни да обладават хора. Проучване от 2014 година открива, че „ приписването на някакви психиатрични признаци на джин е постоянно срещано при някои мюсюлмански общества “. Съобщава се също за хора, които имат срещи с джин. В една история хулиганка съвсем се задушава, когато езикът й се подува, след къса колието на друга ученичка. След това въпросното момиче стартира да приказва с мъжки глас, потвърждавайки, че е джин, който идва отдалеко. По-късно родителите на потърпевшата разкриват, че са купили колието от шаман, особено с цел да потискат злонамерения дух.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР