Наскоро при разкопки на римски обект в Обединеното кралство бе

...
Наскоро при разкопки на римски обект в Обединеното кралство бе
Коментари Харесай

Буца лилаво багрило, по-скъпо от злато, бе открита в римска канализация

Наскоро при разкопки на римски обект в Обединеното кралство бе открита „ мистериозна буца “ от виолетов материал. Оказва се, че необичайно оцветената субстанция е извънредно рядко парче тирийски пурпур – багрило, което в миналото е коствало повече от тежестта си в злато.

Откритието е направено през 2023 година на територията на крикет клуба „ Карлайл “ в Северна Англия, до момента в който археолозите разкопавали огромна постройка с баня, издигната през III в. от н. е. при ръководството на император Септимий Север.

В канализацията на античната сграда откривателите откриват извънредно меко парче материал с присъщ виолетов нюанс. Те го изпращат на учени от университета в Нюкасъл, които от своя страна стигат до заключението, че органичният пигмент съдържа бром и пчелен восък – сигурен знак, че това е тирийски пурпур.

 Cañaillas-Cádiz

Днес багрилата са евтини и лесни за произвеждане. Но в древността за изработката им са били нужни големи старания и опит. Лилавото – относително необичаен цвят в природата – се превръщало в багрило посредством смачкване на хиляди морски охлюви, уловени в Средиземно море.

За да се направи задоволително тирийски пурпур, с цел да се боядиса дреха или да се оцвети някакъв украсителен предмет, са били нужни десетки хиляди охлюви и доста количество работа. Поради това той е бил извънредно безценен и надлежно се е свързвал с кралските особи, римските императори и изобщо с благосъстоянието.

По Средиземноморието са открити доста реликви от тирийски пурпур, само че в Обединеното кралство, което е било най-северната част на Римската империя, този материал се среща извънредно рядко.

„ Това е единственият образец, за който знаем, в Северна Европа – евентуално единственият образец на солидна проба под формата на необработен пигмент за багра на всички места в Римската империя. Открити са образци за него в фрески (като в Помпей) и в някои изрисувани ковчези на хора с висок статус от римската провинция Египет “, споделя Франк Гиеко, механически шеф в Wardell Armstrong.

 Septimius Severus Glyptothek Munich 357

Септимий Север – римски политик, служил като император от 193 до 211 година от н.е. – е роден в днешна Либия и е известно, че през 208 година от н.е. е пътувал до римската провинция Британия за да укрепи Адриановия вал – 117-километровото барикада, което бележи северозападната граница на Римската империя.

Има съществени съмнения, че тази буца тирийски пурпур, открита в Карлайл, на малко разстояние от вала, има нещо общо с това историческо посещаване.

„ В продължение на епохи тирийският пурпур е бил най-скъпият и издирван цвят в света. Присъствието му в Карлайл в композиция с други доказателства от разкопките ускоряват хипотезата, че постройката е била обвързвана по някакъв метод с императорския двор на император Септимий Север, който се е намирал в Йорк, и евентуално се отнася до визитата му в Карлайл “, изяснява Гиеко.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР