По време на Първата световна война 17-годишната тогава принцеса Виктория

...
По време на Първата световна война 17-годишната тогава принцеса Виктория
Коментари Харесай

Принцесата, която подари персонализирани подаръци на войници на Западния фронт

По време на Първата международна война 17-годишната тогава принцеса Виктория Александра Алиса Мария стартира задача, с цел да донесе искрица вяра и наслада на сражаващите се на Западния фронт. Нейното начинание, Фондът за дарове „ Принцеса Мария, има за цел да подсигурява, че всеки боец, моряк и летец ще получи коледен подарък по време на празниците. И самодейността не беше единствено за дарове – тя беше и опит да се сплоти страната в поддръжка на тези, които рискуват живота си за нея.

Подаръците бяха поднесени в месингови кутии, украсени с гравюра на Мери и други отличителни знаци, и съдържаха персонализирани предмети за получателя. Значението на самите кутии обаче надхвърляло наличието им, в тях получателите им съхранявали други скъпи движимости, като подсигурили тяхната сигурност на бойното поле.

Първоначалният проект на принцеса Мария бил да употребява персоналната си прехрана за финансиране на даренията, само че тя бързо се оказва незадоволителна за мащаба на проекта. Така тя се обръща към обществеността за поддръжка и насочва персонален апел – а отговорът бил голям.

От цяла Англия се стекли дарения и не след дълго Мария към този момент разполагала с 162 591 лири. Тази внушителна за това време сума освен финансира подаръците, само че и разрешава да се дарят непотребните средства на Родилен дом „ Кралица Мария “.

 Princess Mary's gift box to the British Expeditionary Force Chrismas, 1914. Museum of the Royal Scots (The Royal Regiment) and the Royal Regiment of Scotland. Edinburgh Castle

Месингова външна част на подаръка на принцеса Мария
Снимка: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Съдържанието им варирало според от ролята и желанията на получателя, като особено внимание било отделено на пушачите, непушачите, медицинските сестри и даже на религиозните и етническите малцинства. От тютюн и цигари до комплекти за писане и бонбони – всеки предмет е селекциониран с мисъл и внимание, с цел да се подсигурява, че всеки се усеща запомнен и скъп.

Имаше и предмети, които идват с всяка кутия, без значение кой е получателят. Те включват коледни и новогодишни картички, както и фотография на Мария. До края на Първата международна война са издадени към 2,6 милиона такива дарове за фронтоваците.

Въпреки големия триумф при набирането на средства и деликатния асортимент на подаръците, Фондът имал своите компликации, изключително с дефицита на артикули. Недостигът на месинг, който е от решаващо значение за изработването на кутиите, е бил най-належащият и е станал още по-сериозен след потъването на бойния транспортен съд Луизиана през май 1915 година, на борда на който е имало 45 тона от метала.

Недостигът на запалки също акцентира компликациите на логистиката по време на войната. До края на Първата международна война те са сменени с други предмети, които биха били потребни за бойците на Западния фронт, като гребени, торбички за тютюн и четки за бръснене.

Фондът за дарове „ Принцеса Мери “ припомня за силата на добротата и публичния дух по време на тествания. Успехът на плана, финансиран с обществени средства, освен донася наслада на безчет бойци, само че и демонстрира груповата поддръжка на Англия за тези, които се борят за свободата си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР