Въпреки че основателката на криптоизмамата OneCoin Ружа Игнатова продължава да

...
Въпреки че основателката на криптоизмамата OneCoin Ружа Игнатова продължава да
Коментари Харесай

Българката Ирина Дилкинска, работила за Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ

Въпреки че основателката на криптоизмамата OneCoin Ружа Игнатова продължава да е в неопределеност към този момент над пет години, делата по схемата, ощетила жертви от целия свят с най-малко 4 милиарда $, не престават да набъбват. А от на прокуратурата в Ню Йорк от през вчерашния ден излиза наяве и за още едно. Ирина Дилкинска, която работи като шеф на юридическия отдел на криптокомпанията от 2015 до 2018 година, е екстрадирана от България на 20 март. Тя е с повдигнати обвинявания за присъединяване в сговор за машинация и пране на пари, като в случай че бъде приета за отговорна за всяко от тях може да получи оптималната присъда от по 20 години затвор.От информация в американските правосъдни регистри се вижда, че още на 21 март е имало авансово чуване пред арбитър, където Дилкинска не се е признала за отговорна, а последваща дата за чуване е планувана на 6 април.

Въпреки че основателката на криптоизмамата OneCoin Ружа Игнатова продължава да е в неопределеност към този момент над пет години, делата по схемата, ощетила жертви от целия свят с най-малко 4 милиарда $, не престават да набъбват. А от на прокуратурата в Ню Йорк от през вчерашния ден излиза наяве и за още едно. Ирина Дилкинска, която работи като шеф на юридическия отдел на криптокомпанията от 2015 до 2018 година, е екстрадирана от България на 20 март. Тя е с повдигнати обвинявания за присъединяване в сговор за машинация и пране на пари, като в случай че бъде приета за отговорна за всяко от тях може да получи оптималната присъда от по 20 години затвор.

От информация в американските правосъдни регистри се вижда, че още на 21 март е имало авансово чуване пред арбитър, където Дилкинска не се е признала за отговорна, а последваща дата за чуване е планувана на 6 април.

Обвиненията към другояче до момента неособено обществено известната Дилкинска не са изненада. В материалите по множеството други свързани с OneCoin правосъдни каузи в Съединени американски щати името й попада, в това число и като " съизвършител ". Тя участва като шеф в няколко компании от мрежата за пране на пари от OneCoin, по която към този момент беше приет за отговорен американският юрист Марк Скот. А задържаният в Съединени американски щати брат на Ружа Игнатова Константин в елементи разказва присъединяване й в построяването на интернационалната конструкция за пране на пари от OneCoin.
Какво е правила Дилкинска
Официалната позиция на Дилкинска в компанията е да управлява правния отдел на компанията, който дава отговор и за регулаторното сходство. Извън това обаче тя ефективно е учствала в мрежата от компании, през които съгласно следствията в Съединени американски щати са изпрани стотици милиони долари, произхождащи от жертвите на OneCoin.
Реклама
" Ирина Дилкинска, титулования Head of Legal and Compliance на криптовалутната пирамида OneCoin, e правила тъкмо противоположното на наименованието на позицията си - помогнала е да се изперат милиони долари противозаконни приходи през кухи компании ", споделя прокурор Деймиън Уилямс в известието.

Вероятно много проблематично за нея ще е и, че част от съмнителните прехвърляния са от притежаваната от нея българска компания " Б енд Н консулт " ЕООД (B&N). За да се заблудят банки, с цел да минат преводите, са изфабрикувани документи, в които се твърди, че компанията предлага консултантски услуги и софтуерни решения и е генерирала 200 млн. $ оборот, като по този начин парите се прикриват като вложения в основани от Марк Скот фондове. Реално обаче B&N няма активност и през нея (както и през други компании от разнообразни юрисдикции) са изпирани парите от OneCoin.
С две години закъснение
Не е ясно тъкмо в кой миг са повдигнати обвиняванията на Дилкинска, като по делото е показан допълващ обвинителен акт от 24 септември 2020 година Предвид към този момент течащото по това време дело против Скот и повдигнатите още през 2017 година обвинявания против Ружа Игнатова, може да се допусна, че и юристката е била обект на интерес от американските служби и от по-рано.
Ружа Игнатова е в неопределеност от октомври 2017 година Фотограф: Надежда Чипева
Донякъде любопитно процедурата по изгонване на Ирина Дилкинска стартира тъкмо преди две години. На 22 март 2021 година с нота на посолството на Съединени американски щати до българското външно министерство е изпратена молба за екстрадиция, която оттова е придвижена към правосъдното министерство. Скоро по-късно на 31 май 2021 година Съединени американски щати разгласяват и алена бюлетина за издирването й и на 8 юни 2021 година Дилкинска е арестувана. Не е известно през това време тя да се е укривала някъде, като от българското дело за екстрадицията излиза наяве, че има семейство, две деца и е работила в страната откакто напуща OneCoin през 2018 година
Реклама
На 15 юни по искане на прокуратурата в Софийски градски съд е формирано делото, като в края на годината съставът излиза с решение, че позволява екстрадицията. В следствие делото отива в Апелативен съд - София, който удостоверява решението на 23 февруари 2023 година и по този начин се стига до изпращането на Дилкинска в Съединени американски щати на 20 март.
С осем години безучастие
Друг забавен миг от претекстовете на българския съд да позволи екстрадицията е, че действително българската прокуратура е работила по случая OneCoin още през 2015 година, само че не е открила закононарушения

Там е представено досъдебно произвеждане № 278/15, по което е разследвано пране на пари, като мотивът е подозрителен превод към Дубай, обвързван с член на ръководещата кралска фамилия - шейх Сауд Бин Файсал Ал Касими, които се отнасят до опит на Ружа Игнатова да се снабди с банков лиценз.

Товава е открито, че:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР