Въпреки че още няма окончателни резултати от няколко спорни щата,

...
Въпреки че още няма окончателни резултати от няколко спорни щата,
Коментари Харесай

Какво може да се случи, ако изборният резултат в САЩ бъде оспорен

Въпреки че още няма дефинитивни резултати от няколко противоречиви щата, които може да решат изхода от президентските избори в Съединени американски щати, президентът републиканец Доналд Тръмп разгласи в сряда победа над своя противник демократ Джо Байдън.

Тази преждевременна стъпка удостовери опасенията на демократите, изразявани от няколко седмици, че Тръмп ще се опита да оспори изборните резултати. Това може да провокира огромен брой правосъдни и политически драми, вследствие на които изходът от изборите да бъде решен от някаква композиция от съдилища, щатски политици и Конгреса, съобщи Българска телеграфна агенция.

СЪДЕБНИ ИСКОВЕ

Ранните изборни данни демонстрират, че доста повече демократи гласоподават по пощата за разлика от републиканците. В щати като Пенсилвания и Уисконсин, които не стартират да броят пощенските бюлетини преди изборния ден, първичните резултати изглеждаха в интерес на Тръмп, тъй като там брояха пощенските бюлетини по-бавно. Демократите показаха опасения, че Тръмп ще разгласи победа още преди всички тези бюлетини да бъдат преброени, както и стана.

Изборен резултат с дребна разлика може да докара до правосъдни искове по отношение на процедурите за гласоподаване и преброяване на бюлетините в основните щати. Жалби, подадени в обособени щати, може да стигнат до Върховния съд, както стана с изборите във Флорида през 2000 година, където републиканецът Джордж Буш-младши победи Ал Гор едвам с 537 гласа, откакто най-висшата правосъдна инстанция в страната приключи повторното броене.

Тръмп назначи Ейми Кони Барет за арбитър във Върховния съд броени дни преди изборите, създавайки там консервативно болшинство от 6 на 3, което може да облагодетелства президента, в случай че се наложи съдът да постанови решение при оспорвани избори.

" Ние желаеме законът да се ползва по верен метод. Затова ще се обърнем към Върховния съд. Искаме всякакво гласоподаване да спре ", сподели Тръмп в сряда, макар че изборните закони в обособените щати изискват всички законно подадени бюлетини да бъдат преброени. В доста щати това нормално лишава дни.

ИЗБИРАТЕЛНА КОЛЕГИЯ

Американският президент не се избира с болшинство от националния избор. По конституция претендентът, който завоюва болшинството от 538-те електори в Избирателната гилдия, става президент.

През 2016 година Тръмп получи по-малко гласове на гласоподаватели от демократката Хилари Клинтън, само че съумя да си обезпечи 304 гласа в колегията против 227 за нея.

Кандидатът, който завоюва всеобщия избор в един щат, по предписание печели гласовете на всички електори от този щат. Тази година електорите ще се съберат на 14 декември, с цел да дефинират спечелилия. Обикновено губернаторите удостоверяват резултатите в своите щати и дават тази информация на Конгреса.

Някои учени обаче описаха сюжет, при който губернаторът и законодателното заседание в един мощно оспорван щат показват два разнообразни резултата от изборите. Фронтови щати, като Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина, имат губернатори демократи, а локалните законодателни събрания са под контрола на републиканците. Според адвокати при подобен сюжет не е ясно дали Конгресът следва да одобри показания от губернатора лист от електори или не.

Макар че множеството специалисти считат подобен сюжет за малко евентуален, съществува исторически казус. Контролираното от републиканците щатско законодателно заседание на Флорида обсъждаше дали да изпрати свои електори през 2000 година, преди Върховният съд да приключи разногласието сред Буш и Гор. През 1876 година три щата назначават " дублиращи електори ", което кара Конгреса да одобри през 1887 година Закон за установяване на електорите.

Съгласно този нормативен акт всяка от камарите на Конгреса би трябвало да реши настрана кой от двата листата с електори да одобри. В момента републиканците управляват Сената, а демократите - Камарата на представителите, само че одобряването на електорите ще се извърши от новия състав на Конгреса, който ще постави клетва на 3 януари.

В случай на различие сред двете камари, не е напълно ясно какво се случва. Според закона преимущество имат електорите, утвърдени от " изпълнителната власт " на всеки щат. Много специалисти поясняват това в смисъл, че се има поради губернаторът, само че други отхвърлят тази интерпретация. Този закон в никакъв случай не е бил проверяван или тълкуван от съд.

Една от експертните тълкования е противоречивите гласове в Избирателната гилдия въобще да бъдат дисквалифицирани, т. е. да се понижи съставът на колегията. Въпросният закон обаче не обяснява дали следователно изборът на президент към момента ще изисква 270 електорални гласа (мнозинство от общия брой от 538) или болшинство от оставащите гласове. Ако по тази логичност се стигне до оборване и изключване, да вземем за пример, на 20-те електорални гласа на Пенсилвания, въпросът е дали ще президентът ще може да бъде определен с 260 гласа, което ще бъде болшинство от останалите 518.

Страните по разногласието могат да се извърнат към Върховния съд да откри излаз при положение на задънена улица в Конгреса, само че не е несъмнено дали съдът ще пожелае да взема решение по какъв начин Конгресът следва да брои електоралните гласове.

" ИЗВЪНРЕДНИ ИЗБОРИ "

Ако бъде решено, че никой претендент не си е обезпечил болшинство в Избирателната гилдия, тогава се задейства процедура според 12-ата корекция в Конституцията на Съединени американски щати, известна като " изключителни избори ". Според нея президентът се избира от Камарата на представителите, а вицепрезидентът - от Сената.

Разликата е, че делегацията на всеки щат в Камарата на представителите получава 1 глас. В момента републиканците управляват 26 от 50-те щатски делегации, а демократите - 22. Една делегация е разграничена с еднакъв брой републиканци и демократи, а още една се състои от 7 демократи, 6 републиканци и един либертарианец.

В Сената всеки сенатор гласоподава самостоятелно за вицепрезидент.

Тази процедура се задейства при патова обстановка в Колегията - 269 на 269 гласа. Има няколко разновидността, при които може да се стигне до такова състояние след изборите през вчерашния ден.

Всяко оборване на изборите би трябвало да бъде позволено в строго избран краен период - 20 януари, когато според конституцията завършва мандатът на настоящия президент.

В сходство със Закона за предаване на президентската власт, в случай че Конгресът до тогава към момента не е оповестил нов президент или вицепрезидент, ръководителят на Камарата на представителите ще стане краткотрайно изпълняващ длъжността президент. Понастоящем това е Нанси Пелоси, демократка от Калифорния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР