Въпреки че настоява бъдещият премиер да бъде излъчен от Продължаваме

...
Въпреки че настоява бъдещият премиер да бъде излъчен от Продължаваме
Коментари Харесай

БСП няма да се съгласи на "каквато и да е" кандидатура за премиер

Въпреки че упорства бъдещият министър председател да бъде излъчен от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия няма да одобри каквато и да е кандидатура. Това съобщи в изявление за " Дневник " зам.-председателят на социалистическата партия Кристиан Вигенин. По думите му левицата няма възражения против това актуалният вицепримиер в оставка и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев още веднъж да бъде повдигнат за претендент министър председател, само че въпреки всичко ще се търси общо единодушие сред обединенията от някогашната четворна коалиция.

Да не слагаме каруцата пред коня – да се договорим за програмата, а по-късно в случай че имаме съгласие по нея, ще разясняваме и съответните персони.

Вигенин разяснява и поставеното от " Продължаваме промяната " да бъде признат антикорупционния закон и актуалният министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да бъде определен за ръководител на антикорупционната комисия за поддръжка за предстоящ кабинет с третия мандат. Според него в случай че се реализира единодушие по този въпрос, се върви към осъществяване на мандата.

Зам.-председателят на Народното събрание позволи и опция проектозакона за антикорупционната комисия да бъде редактиран макар че по-рано през днешния ден представителят на държавното управление Лена Бориславова, съобщи, че " Продължаваме промяната " ще упорства приемането на проектозакона за антикорупционната комисия да се извърши без редакции.

" Не бива безусловно да считаме, че в този му тип това е най-хубавата допустима версия на закона. Нека да забележим какво имат " ИТН " като съображения. Възможно е да се позволен взаимни отстъпки по основните въпроси. Ако имат съответни хрумвания, които могат да го създадат по-добър, може би " Продължаваме промяната " биха се съгласили ", разяснява Вигенин и добави, че в случай че се реализира кардинално единодушие и болшинство по този въпрос, биха могли да се съкратят периодите по приемането на закона в пленарна зала.

Нито една от обединенията не слагат безусловно неизпълними и неприемливи условя. Аз считам, че началото, в случай че не обнадеждаващо, то най-малко не е начало, което да предвещава безусловно несполучлив край.

Вигенин препотвърди думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че управническата стратегия, направена за кабинета " Василев " остава отворена за " ИТН ", които да могат да я обогатят със свои съответни оферти. Той не разяснява съответно какъв брой дълго Българска социалистическа партия би задържала третия мандат, само че акцентира, че ще съблюдава " рационалния период " за това. Обяви и че в случай че след първия кръг от договаряния няма събрано болшинство за управническата стратегия, Българска социалистическа партия няма да излъчва претендент за министър председател. " Мисля, че до края на седмицата ще се обясни този въпрос ", сподели той и добави, че за Българска социалистическа партия по-важна е програмата, а личностите са единствено разследване от нея. " Те, когато бъдат избрани, ще е ясно, че извършват тази стратегия и в случай че се отклоняват от нея, ще е ясно, че нарушават съглашението ", разяснява той.

Според него в случай че " ИТН " взе участие в обединението, е разумно да има свои министри в ръководството, само че добави, че това било тяхно решение. Той позволи и опцията някоя от обединенията да даде поддръжка за кабинета, само че без да взе участие със свои министри, (каквато догадка е била коментирана измежду редиците на " Демократична България ", бел.ред.). По думите му обаче този вид не е бил обсъждан към момента, тъй като първо би трябвало да се обезпечи болшинство в Народното събрание.

Вигенин отхвърли да даде оценка за министрите от кабинета " Петков " поради провеждащите се все още договаряния, само че съобщи, че " обществената оценка е много ясна за тях " и позволи, че при образуването на новия кабинет ще има промени.

Изрази и неразбиране от поръчката на самостоятелните депутати, че, в случай че в него взе участие " ИТН ", тъй като по думите му те са били подготвени да поддържат управническата стратегия, контрактувана при първия мандат.

Цялото изявление с Кристиан Вигенин гледайте
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР