Въпреки че е богат източник на протеини, консумацията на червено

...
Въпреки че е богат източник на протеини, консумацията на червено
Коментари Харесай

Червеното месо увеличава риска от инсулт!

Въпреки че е богат източник на протеини, потреблението на алено месо усилва риска от инсулт, демонстрира експертно изследване, представено от Ройтерс.

В проучването са оценени данните на 11 000 души, чието здраве е следено в продължение на 23 години. Никой от участниците в изследването не е променял питателните си привички в границите на годините, през които са следени.

В края на проучването е открито, че доброволците, които през цялото време са декларирали, че употребяват повече алено месо, са нараснали риска от поява на сърдечен исхемичен инсулт с 47%.

При хората, които не са консумирали този тип месо, сходна наклонност не е открита. Няма и връзка сред болесттите и другите източници на протеини като пилешкото месо и морските блага.

Въпреки че предходни изследвания откриват връзка сред високопротеиновите диети и инсулта, резултатите са спорни. Настоящото проучване затвърждава схващането, че аленото месо крие евентуална заплаха.

 Червено Месо

Няма проблем да се употребява алено месо - за предпочитане нежно, стига да е в лимитирано количество, декларира ръководителят на медицинския екип лекар Бернхард Харинг.

Изследване на американски учени преди няколко години откри в аленото месо химикал, който съгласно тях изяснява за какво прекаляването с неговата консумация води до сърдечни болести.

Пред Нейчър медисин екипът от диетолози сподели, че L-карнитинът в аленото месо се трансформира в химикала ТМАО, който усилва равнищата на неприятния холестерол и по този метод заплашва сърцето.

ТМАО постоянно е подценяван, само че има значимо въздействие върху метаболизма на холестерола, разяснява лекар Хейзън след получените резултати.

Препоръчителната доза от аленото месо е не повече от 70 грама дневно, поучават лекарите във Англия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР