Въпреки че алармира за нарастващите световни цени на храните, САЩ

...
Въпреки че алармира за нарастващите световни цени на храните, САЩ
Коментари Харесай

Продоволствената криза не е свързана със санкциите: САЩ

Въпреки че сигнализира за възходящите международни цени на храните, Съединени американски щати нямат желание да анулират рестриктивните мерки върху съветската търговия, съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс пред публицисти по време на ежедневния брифинг в сряда .

Москва твърди, че те засягат способността й да изнася храни и торове, само че това е " неистина ", сподели той.

" Със сигурност няма да отменим глобите си в отговор на празни обещания, а от Руската федерация и преди сме чували празни обещания ", сподели Прайс, когато беше запитан дали Вашингтон ще анулира рестриктивните мерки, както предложи Москва.

 

 

Съединени американски щати упрекнаха Русия, че е провокирала внезапен скок на цените на храните, като е траяла военните си дейности в Украйна. Западните страни приканиха Русия да улесни износа на зърно от Украйна, само че Москва съобщи, че обстановката е комплицирана и не е толкоз едностранчива, колкото я показват западните страни.

 

 

 

Един от последните мнения по този въпрос пристигна от съветския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в сряда. Той съобщи, че облекчаването на продоволствената рецесия ще изисква " анулация на глобите, наложени върху съветския експорт и финансови транзакции ", както и " унищожаване на морските мини от всички украински пристанища ".

 

 

 

Прайс отхвърли това изказване и други, направени от съветски публични лица, като поредност от " неистини " и " дезинформация ".

" Санкциите на Съединени американски щати не водят до спиране на съветския експорт на селскостопански артикули. Факт е, че глобите на Съединени американски щати бяха особено създадени, с цел да разрешат износа на селскостопански артикули и торове от Русия ", сподели той.

 

 

 

Вашингтон заяви, че в един миг е обмислял да наложи наказания против съветските храни и торове, макар че купувачи на съветски артикули като Бразилия изрично се опълчиха. Министърът на земеделието на Съединени американски щати Том Вилсак съобщи, че " може би са нужни жертви, с цел да се оправим с неоправданата война, която Русия реши да стартира ", по време на среща на Организация на обединените нации, отдадена на продоволствената сигурност през март. В последна сметка Вашингтон се опълчи на този ход и добави хранителни артикули и торове към листата с изключения.

 

 

 

Говорителят на Държавния департамент загатна, че съветските чиновници, в това число Руденко, погрешно настояват противоположното. Междувременно Москва твърди, че износът на храни и торове е обиден индиректно от рестриктивните мерки върху финансовите транзакции, застраховането на кораби, потреблението на западни пристанищни уреди от съветски кораби и други сходни фактори.

 

 

 

" По същия метод Украйна реши да разположи мини по крайбрежието си, с цел да предотврати възможни съветски десантни офанзиви, и да забрани на задгранични кораби да напущат пристанищата ѝ ", съобщи Москва. Тя съобщи, че военните ѝ няма да стопират гражданския трафик към украинските пристанища, при изискване че корабите се движат по избрани и следени от Русия направления. Но Русия сама не може да подсигурява тяхната сигурност, се споделя в известието. Западни представители упрекват Москва, че поддържа цялостна морска обсада на Украйна.

 

 

 

 

Прайс и други западни представители, като английския министър на защитата Бен Уолъс, изтълкуваха думите на Руденко като предложение за свободно прекосяване на кораби, пренасящи украинско зърно, в подмяна на облекчение на глобите.

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР