Зимбабве е готова да се присъедини към БРИКС, което ще

...
Зимбабве е готова да се присъедини към БРИКС, което ще
Коментари Харесай

Още една африканска държава кандидатства за членство в БРИКС

Зимбабве е подготвена да се причисли към БРИКС, което ще ѝ обезпечи по-благоприятна среда за свободна търговия с други страни членки, разгласи министърът на защитата на южноафриканската страна Оппа Мучингури-Кашири.

Мучингури-Кашири направи това изказване по време на интернационалния междупартиен конгрес на БРИКС в съветския град Владивосток, оповестява зимбабвийският държавен вестник The Herald.

" Зимбабве, както и доста от другите показани тук страни, е твърдо уверена в капацитета на БРИКС да противодейства на господството на западните сили, като оспорва едностранното им взимане на решения и предизвиква по-балансиран световен пейзаж ", е представено нейното изявление.

Забележките на Мучингури-Кашири идват по-малко от две седмици откакто президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва разгласи желанието на държавното управление си да се причисли към БРИКС по време на рамките на Петербургския интернационален стопански конгрес (ПМИЕФ).

Президентът Мнангагва съобщи, че е разискал този ход с съветския си сътрудник Владимир Путин по време на двустранните диалози на 7 юни, когато двамата водачи се договориха и за усилване на съдействието сред Москва и Хараре.

БРИКС е учредена през 2006 година от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през 2011 година към нея се причислява Южна Африка. Групата се разшири тази година, когато Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства станаха пълноправни членове. Въпреки разширението групата реши да резервира първичното си име.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР