Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се надява новият президент

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се надява новият президент
Коментари Харесай

Турция надигна глас! Байдън да махне наложените санкции от Тръмп

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се надява новият президент на Съединени американски щати да отмените глобите, наложени от предшественика му Доналд Тръмп. Това излиза наяве в изявление на министъра за испанската осведомителна агентция ЕФЕ, представено от в. " Хюриет дейли нюз ".

Намирането на пътища за решение на разногласията сред Турция и Съединени американски щати е незабавна нужда освен поради двустранните връзки, само че и поради трансатлантическото съдействие, декларира Мевлют Чавушоглу.

Анкара и Вашингтон имат различия по редица значими въпроси, засягащи националната сигурност на Турция, като помощта на Съединени американски щати за терористичната формация ПКК/СЗН, бездействието им във връзка с ФЕТО и глобите им против Турция.

Анкара преглежда сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа /СЗН/ като терористична гурпировка, обвързвана с незаконната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е приета за терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Според Анкара организацията на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен е виновна за опита за прелом в Турция от юли 2016 година Движението на Гюлен се преглежда от турските управляващи като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.

Чавушоглу акцентира, че Турция високо прави оценка визитата на определения за президент на Съединени американски щати Джо Байдън в Анкара по време на мандата му като вицепрезидент при ръководството на Барак Обама, осъществено след опита за прелом в Турция от юли 2016 година, с което той е показал солидарността си с турското държавно управление и нация.

Ние се надяваме, че този опит от първа ръка за заплахата, която основава тази терористична организация, ще разреши на новата американска администрация да предприеме незабавно и съответно деяние във връзка с ФЕТО и нейния водач, споделя Чавушоглу.

Той акцентира, че акцентира, че добра първа стъпка би било унищожаване на глобите против Турция, наложени от администрацията на Доналд Тръмп.

На 14 декември Съединени американски щати постановиха наказания на ръководството за отбранителна индустрия на Турция и неговия шеф Исмаил Демир, както и на още трима виновни чиновници поради покупката на съветски противовъздушни системи С-400 от страна на Анкара. Те са въведени в сходство със Закона за опълчване на съперниците на Америка посредством наказания /CAATSA/.

Няма място за закани или наказания сред съдружници, тези наказания са директна засегнатост към суверенитета на Турция, акцентира Чавушоглу. Новата американска администрация би трябвало да осъзнае значимостта на Турция в НАТО, акцентира министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР