Ваксините за тази година са получени и предстои доставката им

...
Ваксините за тази година са получени и предстои доставката им
Коментари Харесай

Ангелов: Противогрипните ваксини са у нас

Ваксините за тази година са получени и следва доставката им до персоналните лекари. Предвидените количества за свободна продажба в аптечната мрежа бяха изчерпани през септември. Тази година сме поръчали 180 000 ваксини. Това сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на депутатско запитване. Според министъра ползата към тези ваксини в изискванията на пандемия ще бъде по-голям от обичайното.

Той не можа да каже дали плануваните количества, които са с 60 000 повече от предходната година, ще бъдат задоволителни.

„ От 2019 година страната поема разноските за противогрипните ваксини за хората над 65 години, като задачата е да бъдат по-защитени по време на епидемиите. Целта на решението на Министерски съвет е да се покачат до 25% броят на възрастните, които са имунизирани през 2022 година “, сподели той и посочи, че имунизациите, които се слагат на възрастните на и над 65 години се слагат по Национална стратегия и се заплащат от НЗОК.

Той регистрира, че 113 хиляди имунизации на хора над 65 години са отчели персоналните лекари през предходната година, а 7,68% са се ваксинирали при заложен проект от 10%. От думите му стана ясно още, че пенсионерските клубове няма да бъдат затваряни, само че прикани хората в тях да съблюдават ограниченията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР