Ваксинацията срещу Covid-19 у нас през последния месец бележи най-ниските

...
Ваксинацията срещу Covid-19 у нас през последния месец бележи най-ниските
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу Covid-19 бележи рекорден минимум

Ваксинацията против Covid-19 у нас през последния месец бележи най-ниските си равнища от началото ѝ, което беше сложено. Тенденцията за спад във имунизацията е още от края на януари, само че от началото на март насам равнищата на имунизация доближиха символичните 1500-2000 сложени дози на денонощие. Отливът от имунизация съответствува с оповестените планове и последващото поетапно унищожаване на зеления документ като вход за редица обекти. Спадът на имунизацията в последните дни продължава да се задълбочава като за последната седмица се слагат приблизително по към 1200 дози. През почивните дни обичайно ползата клони към нула и през вчерашния неделен ден са сложени едвам 95 дози.

По-ниски стойности са регистрирани единствено в първите няколко дни при старта на имунизацията в края на декември 2020 година, когато към момента имаше лимитирани доставки на ваксини. Оттогава насам имунизацията против Covid-19, която като цяло се случва с мудни темпове, има своите интервали на пикове и спадове, само че в никакъв случай ползата към имунизациите не е бил по-нисък. Най-много сложени дози ваксини до момента са регистрирани през май 2021 година (над 38 000 за денонощие) и през януари тази година (над 35 000 за денонощие).

Зеленият документ въздейства на интереса към имунизациите

Като цяло през летните месеци ползата към имунизациите спада и през лятото на 2021 година бяха регистрирани по 11 000-12 000 сложени дози за денонощие. През септември и октомври предходната година те спаднаха даже до 7000-8000 дози за денонощие преди служебното държавно управление да вкара условието за зелен документ като вход за редица обекти и по този метод " съживи " имунизацията против Covid-19. Това демонстрира, че мярката " зелен документ " има съществено въздействие върху темповете на имунизация у нас. В момента се следи противоположната наклонност: от края на февруари, когато бе обявено, че зеленият документ ще отпадне поетапно, ползата към имунизацията фрапантно спада.



Източник: Страница за отворени данни за Covid-19 в България:

Намалелият интерес към имунизацията докара до редуциране на работното време на доста имунизационни пунктове в страната, защото е безпричинно поддържането на медицински екипи до късно вечер и през почивните дни. Това е обвързвано и с унищожаването на от ден на ден дози ваксини. През предходната година поради изминал период на валидност и други аргументи ваксини против Covid-19 и съумя да подари 802 550 ваксини на общо 4 страни.

Рекордният отлив от имунизация се случва на фона на почналата на 21 март на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против Covid-19., от която към този момент няма признаци за оживление в настройките.

Все по-изоставаща

Така България остава страната с най-слабо имунизационно покритие в Европейски Съюз. По последни данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) у нас 30% от популацията е с една доза, със приключен имунизационен курс са 29.6%, а с бустерна доза са 10.5%. За съпоставяне приблизително за Европейски Съюз 75.3% от хората са с най-малко една доза, със приключен курс са 72.5%, а с бустерна доза – 52.9%.

Така въпреки множеството поставяни в последно време дози у нас да са бустерни, страната ни изостава от Европейски Съюз и по този индикатор. България е и с най-ниското покритие измежду възрастното население над 60 години. У нас със приключен имунизационен курс са 38% от хората над 60 години, до момента в който приблизително в Европейски Съюз над 90% са с примитивен имунизационен курс и над 83% са с сложена бустерна доза.

Резултатите от национално представително демонстрираха неотдавна, че главните аргументи, заради които хората отхвърлят да се имунизират, е тъй като са преболедували вируса и считат, че са защитени; заради неналичието на задоволително достоверна информация за имунизациите, както и заради съществуване на хронични болести, които не са противопоказание, а даже са индикация за имунизация, само че не са необятно препоръчвани на пациентите от техните лекари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР