Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035

...
Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035
Коментари Харесай

ТЕЦ-овете могат да затворят до 31 декември 2035 г., обяви Васил Велев

Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035 година Смятаме, че при съществуване на политическа воля и умело ръководство тази дата може да бъде изтеглена по-напред, съобщи за БГНЕС Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според него една от главните аргументи, които бавят Плана за възобновяване, който страната ни би трябвало да внесе в Европейската комисия, е точно неналичието на такава дата, както и проектите по какъв начин въглищните мощности ще бъдат заместени и по какъв начин ще бъде обезпечена претовареност на хората, които ще бъдат освободени в резултат на това затваряне.

„ Датата 31 декември 2035 година е изцяло изпълнима. За същия интервал би трябвало да се разработят проектите за навреме създаване на заместващи мощности, за осъществяване на нужните социално-икономически ограничения в засегнатите райони, за поддръжка и реализация на нови технологии за произвеждане и предпазване на сила “, съобщи Велев.

Той прикани държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за редуциране на въглеродоинтензивното електропроизводство при ясно сложени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни периоди 2025 година, 2030 година и 2035 година

Като сериозен минус на настоящия вид на Плана за възобновяване, Велев уточни и намаляването на средствата за икономическа промяна, за директна поддръжка на вложенията в предприятията.

„ В предходния вид бяха планувани 900 милиона, а в този момент са понижени на половина. Това е недопустимо за всички представителни организации на бизнеса. Като най-малко би трябвало да възобновени тези 900 милиона и даже увеличени “, съобщи ръководителят на АИКБ.

По отношение на възходящата инфлация Велев съобщи, че цените на множеството първични материали – нефт, природен газ, метали, пластмаса – нарастват и всичко това няма по какъв начин да не се отрази на крайните разноски.

„ Натискът на индустриалните разноски неизбежно ще докара до следващо и доста по-голямо нарастване на цените на дребно. Виждате до какви върхове стига цената на електрическата енергия “, уточни той.

Велев даде образец с цената на електрическата енергия в България, която сега е 300 лева на МВтч и е втората най-ниска в Европа, до момента в който единствено преди месец тя е била втората най-скъпа.

„ Неотложните ограничения, които трябваше да се подхващат в България с включването на повече мощности, са направени. В момента ние изнасяме близо 2000 МВтч електрическа енергия във всички направления. Но би трябвало да се подхващат ограничения освен на национално, само че и на европейско ниво “, прикани ръководителят на АИКБ.

Индексацията на приходите в допълнение подклажда инфлацията. Според него намаляването на косвените налози може да понижи инфлацията.

„ Антиинфлационната политика би трябвало да се води рационално от държавно управление с по-дълъг небосвод на ръководство “, предложи Велев и добави: Когато в международен мащаб имаме отпечатване на пари и растеж на цените на суровините е доста мъчно дребна България да устои.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР