Еврейски организации и израелското посолство в Унгария осъдиха посещението на

...
Еврейски организации и израелското посолство в Унгария осъдиха посещението на
Коментари Харесай

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Е врейски организации и израелското посолство в Унгария осъдиха визитата на експрезидента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в Будапеща , съобщи Франс прес.

На Запад името на експрезидента се свързва с кървавите репресии против неговото преизбиране през 2009 година и апелите му за " заличаване на Израел от картата " , както и с изказванията му, че Холокостът е " мит " , отбелязва френската организация.

" Ахмадинеджад е открит антисемит " , обявиха през днешния ден три асоциации, представляващи еврейската общественост, като приканиха управлението на Националния университет на държавната администрация, по чиято покана беше осъществено визитата, да не дава на Ахмадинеджад " опция да популяризира рисковите си и токсични хрумвания ".

Най-голямата еврейска организация в Унгария, Mazsihisz, също изрази възмущението си и изиска опрощение от институцията. " Това е в цялостно несъгласие с правилото на нулева приемливост против антисемитизма, разгласен от държавното управление ", реагира тя в известие за медиите.

Според израелското посолство това е " сериозна засегнатост " към паметта на близо 600 000 маджарски евреи, починали в нацистките концлагери.

Унгария е страната с най-голямата еврейска общественост в Централна Европа, с към 100 000 членове.

Засега университетът, където се образоват бъдещи държавни чиновници, не е реагирал на въпросите на Агенция Франс Прес, отбелязва организацията. Според иранската осведомителна организация ИЛНА Ахмадинеджад е дошъл в Будапеща в понеделник, с цел да произнесе тирада и да взе участие в среща по въпросите на околната среда. Планирано е престоят му да продължи до петък.

Няма реакция и от унгарското държавно управление, само че унгарският министър председател Виктор Орбан е корав покровител на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и на военната му атака против подкрепяното от Техеран палестинско придвижване " Хамас " в линията Газа, отбелязва Агенция Франс Прес. Унгария обаче поддържа и другарски връзки с Иран, който външният министър Петер Сиярто посети през февруари.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР