Тъй като изтеглянето на американските войски от ръководения от военните

...
Тъй като изтеглянето на американските войски от ръководения от военните
Коментари Харесай

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Тъй като изтеглянето на американските войски от ръководения от военните Нигер е в ход и би трябвало да завърши до 15 септември, Вашингтон се готви да изостави стратегическата си позиция в Сахел, където Русия и Иран печелят позиции.

Искането американските войски да изоставен пристигна, откакто френските бойци също получиха аналогични заповеди предходната година от новите ръководещи генерали на Нигер след преврата през юли.

Нигер разгласи през март, че приключва съглашение за военно съдействие с Вашингтон, потвърждавайки, че наличието на американски бойци към този момент е „ нелегално “.

Страната е основна база за антитерористичните интервенции в Западна Африка, с огромна американска база за дронове покрай северния град Агадес, чието създаване коства към 100 милиона $.

Стратегическа позиция

От 2019 година американската войска употребява дронове и самолети за осъществяване на задачи за наблюдаване от военновъздушната база в покрайнините на Агадес. Мисиите обгръщат просторен район, където работят въоръжени групи, изключително джихадисти.

Трафикът на опиати, хора и оръжие също е постоянно срещан. Дроновете Reaper на американската военна работа летят до границите на прилежащи Либия, Чад, Нигерия и Мали, които имат лимитирани благоприятни условия за въздушно наблюдаване.

Руско и иранско нахлуване

Нигер изиска изтеглянето на американските войски, откакто Вашингтон изрази угриженост по отношение на " евентуалните връзки на Нигер с Русия и Иран ". Превратът и последвалото разединение от западните страни в интерес на Русия последваха сходни дейности в прилежащите Буркина Фасо и Мали. Но позицията на Нигер като седмият по величина производител на уран в света играе значима роля в изменящите се връзки.

Иран доста усили запасите си от обогатен уран през последните месеци, като в същото време ускори връзките си с Нигер, съгласно Международната организация за атомна сила (МААЕ). Премиерът Али Махаман Ламин Зейне сподели пред Washington Post в изявление този месец, че американски чиновник е заплашил Ниамей със наказания, в случай че подпише съглашение за продажба на създавания уран на Иран. Зейне сподели, че " безусловно нищо " не е подписано с Иран за урана.

Ограничени сили на Съединени американски щати

Американските бойци, ситуирани в Нигер, се правят оценка на 650 до края на 2023 година, както и стотици реализатори. Някои войски са ситуирани във въздушна база в столицата Ниамей с други задгранични войски, както и в американската база Агадес. Съединени американски щати реалокираха част от войските си от Ниамей в Агадес като предпазен ход след преврата.

Борба против джихадистите

Специалните сили на Съединени американски щати работиха взаимно с нигерската войска за битка против джихадистки групировки преди преврата, когато Вашингтон приключи всякакво военно съдействие. През октомври 2017 година четирима американски бойци и петима нигерски бойци бяха убити при засада от групировката " Ислямска страна " в село Тонго покрай границата с Мали.

" Американски дронове също подкрепяха нигерийската войска против „ Боко Харам “ и съперничещите джихадисти от Западноафриканската провинция на Ислямска страна (ISWAP) в югоизточната част на Нигерия. През септември интервенциите по наблюдаване и разузнаване на Съединени американски щати бяха обновени само за отбрана на американските сили ", съгласно Министерството на защитата

Оборудване и образование

Съединени американски щати доставят военно съоръжение на Нигер от 1962 година, откакто някогашната френска колония получи самостоятелност. Доставките се усилиха като част от битката против джихадистите, вариращи от въоръжени транспортни средства, самолети за наблюдаване и военнотранспортни самолети до информационни и предавателни центрове.

Армията на Нигер също има достъп до стратегия на Съединени американски щати за подкрепяне на сигурността, която обезпечава финансиране за обучение и образование на задграничен боен личен състав от 1980 година

Непопулярно военно наличие

Общественото мнение в Нигер от дълго време е враждебно настроено към наличието на непознати сили. През 2022 година към две трети от нигерийците не са съгласни с потреблението на непознати военни сили от държавното управление за обезпечаване на сигурността на страната, съгласно изследване на Afrobarometer.

" По отношение на сигурността районът Агадес не намира никаква изгода от наличието на американците ", сподели водачът на гражданското общество Амоди Аррандишу пред Агенция Франс Прес.

„ Американците останаха на наша земя, без да вършат нищо, до момента в който терористите убиваха хора и изгаряха градове “ , сподели министър председателят Зейне, който управлява договарянията със Съединени американски щати. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР