Въглеродната неутралност се превръща в нов стандарт за конкурентоспособност. Около

...
Въглеродната неутралност се превръща в нов стандарт за конкурентоспособност. Около
Коментари Харесай

Въглеродната неутралност е новият стандарт за конкурентноспособност

Въглеродната индиферентност се трансформира в нов стандарт за конкурентоспособност. Около това мнение се сплотиха участниците в панела за устойчивото бъдеще на промишлеността по време на " Среща на бизнеса в Пловдив и района ", проведена от " Капитал ". Инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ", заключи, че стремежът към въглеродна индиферентност дава на предприятията в региона конкурентно преимущество в Европа.

" В последните три години няма компания, която е пристигнала и не е сложила доста ясно изискване: че желае да употребява зелена сила, какво количество, на каква цена. Голяма част от тях желаят това да е обвързвано непосредствено към техните предприятия. Една част са подготвени да влагат, друга желаят някой различен да влага ", сподели инж. Панчев и изясни, че в Икономическа зона Раковски към този момент дава 7 мегавата зелена сила, а в зоната в община Марица има още по-дълги обичаи в това нещо.
Инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона " Фотограф: Георги Георгиев
" Тракия икономическа зона " е обединяване на 6 индустриални зони, 9 общини и 2 клъстера - всички в района на Пловдив. На територията й се намират някой от най-големите индустриални преприятия като " Либхер ", " Шнайдер Електрик ", " Латекоер ", " Сенсата Технолоджис ", " АББ България ", КЦМ и доста други. Организацията има за цел да реализира нулево ползване на въглерод до 2050 година, което ще я трансформира в първата net zero икономическа зона в Европа. " Това не е просто желание, а доста явен проект по години ", уточни инж. Панчев. В ход са 11 плана, фокусирани върху потреблението на зелена сила, био метан, водород и други Усилията на фирмите от зоната включват още създаване на лични енергийни централи, покупка на зелена сила и рационализиране на процесите за понижаване на въглеродния отпечатък. За да се реализира огромната цел, ще е належащо дейното присъединяване на локалните общини и страната, сподели още инж. Панчев.
Инж. Пламен Панчев (ляво) и Теодор Линкин, ръководещ сътрудник, PROFILINK (дясно) Фотограф: Георги Георгиев
Теодор Линкин, ръководещ сътрудник на пловдивската компания за PVC произведения " Профилинк " изрази единодушие с Панчев, че въглеродната индиферентност е ключът към европейския пазар, изключително в подтекста на конкуренцията с Китай и Турция. " Все повече чуваме условия от нашите настоящи и бъдещи сътрудници за доказване на въглеродно неутрална или въглеродно понижена продукция. Абсолютно 100% съм за визията, че това е скъп капацитет и опция за доста съществено нахлуване на централноевропейските пазари ", сподели Линкин.
Реклама
По думите му един от най-сериозните проблеми по пътя към зелената цел е да се реши транспортната задача. Макар че " Профилинк " е желан снабдител на PVC произведения в Германия поради устойчивите си практики, конкурентноспособността на компанията понижава с отдалечаването й от България и Балканите поради логистиката, изясни Линкин.

Повече за компанията " Профилинк " и идната нова инвестиция на семейство Линкин в нов цех за алуминиеви профили за над 80 млн. лева четете и.
Ролята на финансовите институции и енергийните компании
Предприятията демонстрират възходящ интерес към разнообразни тактики за понижаване на своя въглероден отпечатък, удостовери и Динко Атанасов, районен управител към " КЕР токи пауър ". Те включват създаване на лични енергийни централи, закупуване на зелена електрическа енергия и потребление на гаранции за генезис. Въпреки че този метод избират най-вече по-големи компании и производители наблюденията демонстрират, че този интерес стартира да се придвижва към дребните и междинни предприятия.

" Надяваме се, че и по-малкият, и междинният бизнес ще бъдат инфектирани от тази наклонност. Работим интензивно по тематиката и развиваме нови артикули, предлагащи разнообразни варианти, които ще се появят на пазара скоро ", сподели още Атанасов.
Реклама
Той изясни още, че мощните регулации пречат на пазара, в това число на този за продажба на електрическа енергия. Мярката за държавни обезщетения за високите цени на електрическата енергия на този стадий не е настояща и по-скоро пречи. " Събрали сме тук да приказваме за декарбонизация, за озеленяване на бизнесите. Тази отплата индиректно пречи на на този развой. По-подходящ инструмент са по този начин наречените контракти за доставка по закрепени цени за дълъг интервал от време. Ние считаме, че това е резистентен модел, потвърдил се от дълго време в Съединените щати и Канада, по който може да вървим и в Европа ", уточни Атанасов.
Динко Атанасов, районен управител КЕР ТОКИ ПАУЪР (ляво) и Кирил Янчев, началник отдел " Устойчиво развиване " в ОББ (дясно) Фотограф: Георги Георгиев
Според Кирил Янчев, началник отдел " Устойчиво развиване " в ОББ, последното десетилетие се характеризира със мощно изразени политики на международно и европейско равнище, ориентирани към понижаване на въглеродния отпечатък. Регулациите, въведени в този подтекст, построяват ролята на банките като стражове, които лимитират финансирането на планове със доста неподходящо влияние върху околната среда.

" Всъщност това, което банките са длъжни да вършат, е да внимават извънредно доста какво финансират, да не финансират планове с огромни излъчвания, да регистрират по всякакъв начин извънредно транспарантно своя кредитен портфейл. Банките си присвоиха малко и една друга функционалност - на разпределител, целейки партньорски да работят с бизнеса и където могат да го съветват в посоката на резистентен вид вложения ", сподели Янчев.

Той напомни, че предстоят доста съществени условия за нефинансова отчетност на всички компании: първо по-големите, а след това и по-малките. Още преди влизането на регламенти в тази посока ОББ разгласява отчет за отговорност към обществото. В него се засягат съответни задължения на ОББ, свързани със здраве, обучение, финансова просветеност и понижаване на въглеродните излъчвания в разнообразни промишлености. Вярвайки, че устойчивото развиване е в полза на обществото, Кирил Янчев изрази вярата си от ден на ден фирмите да се включат в процеса и да разгласяват сходни доклади.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР