В Закона за регионалното развитие няма да се определят административни

...
В Закона за регионалното развитие няма да се определят административни
Коментари Харесай

Новите райони няма да имат административни центрове

В Закона за районното развиване няма да се дефинират административни центрове на регионите. Предвижда се да могат да бъдат избрани градове, в които да се реализират функционалности по обмисляне, програмиране, ресурсно обезпечаване, наблюдаване и оценка на районното развиване. Това е един от акцентите в квалифицирания план за изменение на Закона за районното развиване. С него се предлага нов териториален обсег и вид с четири региона – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски регион. Това заяви районният министър Петя Аврамова на Годишната среща на локалните управляващи.

"С измененията се предлага нова система от документи за стратегическо обмисляне на районното развиване. Предвижда се с нея да се вкарат нов вид документи на всяко равнище, сплотяващи стратегическото и пространствено обмисляне на районното развиване, като ще отпаднат стратегическите документи на регионално равнище. Друго предложение е общинският проект за развиване да включва и интегриран проект за градско възобновяване и развиване ", изясни Аврамова.

Нов миг ще има и при организацията на ръководство на районното развиване. Предлага се въвеждане на двустепенен модел на ръководство на районни препоръки за развиване в районите, който ще включва управнически и експертно-технически състав. Правомощията им ще бъдат разширени. Те ще извършват функционалности за осъществяването на стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз, в това число във връзка с координиране, избор и оценка на планове в осъществяване на проекта за районно и пространствено развиване на района при прехвърляне на функционалностите от съответните ръководещи органи на оперативните стратегии. Предлага се отпадане на регионалните препоръки за развиване.

Одобрени са кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км, представляващи съвсем 66% от територията на страната. Набраната информация обгръща 13,6 млн. недвижими парцела. Кадастърът е покрил всички регионални градове, 124 общински центрове и 671 други обитаеми места и територии с развъртян пазар на парцелите и вложенията, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР