В южната част на Турция има място, наречено Карахантепе. Там

...
В южната част на Турция има място, наречено Карахантепе. Там
Коментари Харесай

Откриха необичайна сграда на 11 000 години в Турция

В южната част на Турция има място, наречено Карахантепе. Там има доста здания, които са издигнати още преди да се появи писмеността.

Археолозите съумяха да намерят измежду руините дърворезби на глави на хора, лисици и змии, оповестява Live Science.

Особеност на праисторическата постройка е, че има колони, издигнати под формата на фалоси. Специалистите считат, че тя, дружно с издълбана човешка глава, е била употребена като място, където са се провеждали церемонии.

Заедно с издълбаното изображение на човешка глава, археолозите откриха общо 11 фалосовидни стълба. Също по този начин Некми Карул сподели, че постройката е обвързвана с други три здания благодарение на коридори. Всичко това дружно образува значителен комплекс. Ученият е сигурен, че на това място античните хора са правили ритуали и евентуално са се покланяли на някои богове.

Към днешна дата има известна информация, която удостоверява това. Но с цел да се приказва с убеденост за предназначението на постройката, чиято възраст доближава към 11 хиляди години, е належащо да се извършат спомагателни изследвания и разкопки в тази област.

Интересен миг е, че никой не разрушил постройката и тя не е била изоставена. Тя просто билапогребана в същинския смисъл на думата. Тя била доста деликатно покрита с пръст, тъй че всички статуи, които се намират в нея, останали непокътнати. Това разрешило на постройката да остане в съвършено положение, единствено няколко стълба били развалени заради ерозия.

Археологическият обект Карахантепе е покрай Гьобекли Тепе и там археолозите са разкрили и Т-образни стели. Според Daily Sabah „ разкопките са разкрили 250 обелиска с фигури на животни досега “.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР