В Югоизточна Европа липсват служители. Стотици хиляди вече са напуснали

...
В Югоизточна Европа липсват служители. Стотици хиляди вече са напуснали
Коментари Харесай

Югоизточна Европа губи борбата срещу изтичането на мозъци

В Югоизточна Европа липсват чиновници. Стотици хиляди към този момент са напуснали родините си и са се открили в западната част на континента. Компаниите даже към този момент се отхвърлят от вложенията в района заради неналичието на работна ръка, написа немското издание Focus в публикация, озаглавена „ Румъния, България, Хърватия: Югоизточна Европа губи битката против приключване на мозъци “.
„ Ние сме изчезваща нация " . Това твърди Мариан Хангану, началник на румънска хедънтинг компания, който се оплаква от всеобщата емиграция от една от най-бедните страни в Европейския съюз. „ Резултатът е, че доста мултинационални компании са решили да не влагат в Румъния, тъй като просто няма личен състав ".
Подобна е обстановката и в прилежаща България: „ Икономиката стартира да губи контракти и нови съглашения, тъй като има дефицит на служащи ", акцентира министърът на стопанската система Емил Караниколов.
Много хора от Югоизточна Европа са привлечени от страни като Германия, Италия и Испания. Заплатите в родината им се усилват, само че прекомерно постепенно. Предприемачите, специалистите и политиците от Будапеща до Атина са обезпокоени. Напускат младите, добре образовани хора, които са привлекателни за пазара на труда. Във всеки бранш на стопанската система липсват експерти.
Висока емиграция измежду румънци, българи и гърци
Повече от два милиона румънци живеят в чужбина, съгласно оценки на държавното управление в Букурещ, огромна част от които са открити в Испания и Италия. В България обстановката е сходна: 700 000 българи имат нов дом в други страни от Европейски Съюз, съгласно формалните данни.
Според изследване на Националната банка на Хърватия единствено в Загреб, от 2013 до 2016 година общо 230 000 жители са емигрирали в други страни от Европейски Съюз. Това подхожда на два % от популацията годишно. Според изчисленията минимум 400 000 най-вече младежи са обърнали тил на Гърция от началото на тежката финансова рецесия през 2010 година
Дори в Унгария, която преди този момент се смяташе за една от най-развитите страни в района , след световната рецесия през 2008 година, стартира вълна от емиграция, която се усилва трагично след 2010 година, означи в изследване социологът от Будапеща Агнес Харс. Само сред 2010 и 2017 година повече от 200 000 унгарци на възраст сред 20 и 65 години са напуснали страната. От 2010 година националистическият политик Виктор Орбан е министър-председател на Унгария, акцентират от изданието.
Липса на лекари и медицински сестри в Югоизточна Европа
За Кристина Миху решението да отиде в Германия е било елементарно. Тя е изучавала немски като втори непознат език в градче в провинция Трансилвания. След това продължава следването си в Тимишоара, а родителите й финансират три стажа в клиники в Италия, Испания и Германия. „ Исках да придобия опит на интернационално равнище ", споделя 32-годишният експерт по вътрешни заболявания, която в този момент работи в болница в Нюрнберг. Тя е във Франкония от шест години. Корупцията, която също е необятно публикувана в опазването на здравето в Румъния, е една от аргументите за тяхната емиграция, в допълнение към по-добрите им приходи.
В Югоизточна Европа, въпреки това, дефицитът на лекари и медицински сестри е извънредно сериозен: в унгарския град Солнок, отделението за инфекциозни заболявания трябваше краткотрайно да бъде затворено. Окръжната болница в града на румънската делта на Дунав Тулчаняма анестезиолози.
Румънските бизнесмени даже се пробват да привлекат личен състав от Далечния изток. Тази година държавното управление е заело контингент от 20 000 служащи отвън Европейски Съюз. От позиция на Хангану, контингентът е просто „ капка в морето ". Най-малко 300 000 служащи са напуснали Румъния.
Сътрудничеството с гастарбайтери от Далечния Изток постоянно се проваля, тъй като на доста от тях не пасват климатът и храната в Румъния, споделя Андреа Тартакан, помощник на Хангану. „ Сега се опитваме да наемем служащи от Таджикистан, най-малко за строителния бранш, и те евентуално са физически по-здрави от виетнамците, тъй като таджиците идват от степта ", споделя специалистът. В България работят и задгранични служащи, въпреки и не от далечния изток, както в Румъния: сервитьори и прислужници също идват от Украйна, Беларус и Молдова в курорти на Черно море.
Изглежда, че западната политика подхранва емиграцията: в горчиво бедното Косово немският министър на опазването на здравето Йенс Шпен неотдавна посети учебно заведение, в което медицинският личен състав от страната се образова за работа в Германия. Съществуващото като водещо гимназиално учебно заведение в Косово се намира в Призрен и се смята за средство за емиграция. До 30 приключили гимназията годишно получават предложение за контракт за продължение на образование в Германия. Едва ли някой от тях се връща по-късно в родината си.
От позиция на Института за проучване на заетостта в Нюрнберг, Германия се употребява от имигрантите от Югоизточна Европа. „ Те нормално са млади, нивото на заетостта им е съвсем сравнимо с това на германците ", споделя Хърбърт Брюкър, откривател по миграцията в института. В разнообразни браншове като строителството, поддръжката и хранително-вкусовата индустрия, без тези имигранти щеше да има съществени проблеми, тъй като германците не аплайват за такива позиции, изяснява Брюкер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР