В Унгария, поради сушата и нарастващите цени на енергията, производствената

...
В Унгария, поради сушата и нарастващите цени на енергията, производствената
Коментари Харесай

Основен хранителен продукт поскъпва заради цената на тока

В Унгария, заради сушата и възходящите цени на силата, индустриалната цена на една дузина яйца от септември ще се увеличи със 100 форинта (0.25 USD), заяви Унгарската асоциация на производителите на яйца.

„ Поради сухия интервал животновъдите се сблъскаха с по-високи цени на фуражите и техните оперативни разноски също се усилиха заради възходящите цени на силата, тъй че производителите на яйца ще бъдат принудени да усилят индустриалната цена с 10 форинта (0.024 USD) за чисто яйце от септември “.

Асоциацията отбелязва, че нарастването на цените е належащо и за обезпечаване на вътрешните доставки, защото в настоящия стопански климат производителите се чудят дали си коства да вкарват нови животни в производството и какъв брой дълго могат да финансират производството при сегашните равнища на разноските.

" Няма да има дефицит на яйца в бъдеще, само че домашният бранш се приближава до границата на предлагането. В други европейски страни фермерите са изправени пред сходни проблеми. Поради ниския обменен курс на форинта по отношение на еврото не би трябвало да се чака евтини вносни яйца на унгарския пазар ", сподели шефът на Асоциацията Золтан Шуте.

През последните 5 години междинната потребителска цена на яйцата е повишена с най-ниски темпове спрямо други съществени артикули. Потребителската цена на дузина яйца през юли 2022 година надвишава равнището от януари 2018 година със 17.8%. За същия интервал цените на млякото са се повишили с 51.9%, на хляба - със 144.8%, а на маслото - с 64.7%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР