В Туркменистан вече са забранени не само черните автомобили, съобщава

...
В Туркменистан вече са забранени не само черните автомобили, съобщава
Коментари Харесай

Туркменистан забрани и черните детайли по колите

В Туркменистан към този момент са неразрешени освен черните коли, оповестява Turkmen.news. От 24 ноември механически обзор в тамошния КАТ не могат да минат и бели коли с черни елементи по каросерията. Според радио " Азатлык " служители на реда в столицата Ашхабад са почнали да глобяват водачи за новото провинение още в средата на месеца.

По неофициална информация разпореждането за битка с черните радиаторни решетки, брони и други украшения е издадено персонално от президента Гурбангули Бердимухамедов. Отговорността за осъществяването на новата заповед е предоставена персонално на министъра на вътрешните работи Маметхан Чакиев.

Полицията не приема никакви оправдания от провинилите се водачи. Дори черният подробност да е заводски и да е механически мъчно да бъде пребоядисан, минаването на механически обзор е невероятно.

Туркменски водачи се оплакват, че новото условие още веднъж ще бръкне в джобовете им. Пребоядисването на черните декоративни елементи по каросерията излиза 1 500 - 1 600 маната (€359 - €383).

В Туркменистан към този момент няколко години работи негласна възбрана на частните коли в черен или различен мрачен цвят. Ограничението не е записано в нито един закон или формален документ, а в медиите този въпрос не се повдига.

Обществена загадка е, че повода за възбраната е любовта на президента Гурбангули Бердимухамедов към белия цвят. Много здания в Ашхабад са облицовани с бял мрамор (през 2013 година туркменистанската столица бе записана в Книгата на върховете " Гинес " като " най-беломраморния град в света " ), а преди визитата на президента в гр. Балканабат на 25 ноември зданията в центъра са били пребоядисани незабавно в бяло макар дъжда.

Властите в Туркменистан постановат и други ограничавания, които не са посочени в закона. През 2018 година в страната бе въведена негласна възбрана дами да карат коли. Шофьорски книжки не им се издават, а съществуващите свидетелства за правоуправление не се възобновяват. През март пък ашхабадската полиция е почнала да изиска от автомобилистите да изключват или да демонтират изцяло диодните фарове от колите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР