В цял свят 2020 беше най-горещата за последните 10 години.

...
В цял свят 2020 беше най-горещата за последните 10 години.
Коментари Харесай

След два месеца Истанбул може да остане без вода

В целия свят 2020 беше най-горещата за последните 10 години. В доста региони по света резултатът беше рискова суша. И Турция усеща последствията: в метрополиите Истанбул и Анкара питейната вода към този момент не доближава.

След извънредно горещото лято по този начин и паднаха дълго чаканите дъждове през есента и зимата. В Турция през декември са паднали приблизително 33 милиметра дъжд, което е нов тъмен връх. А заради това водният размер на язовирите мощно се е намалил. Особено сериозно е ситуацията в Истанбул: десетте язовира, които доставят с вода 16-милионното население на града, са запълнени приблизително единствено до 20 %. Четири от тях даже са пресъхнали.

Какво подхваща властта?

В Истанбул приблизително потребностите от вода се пресмятат на 3 милиона куб. метра на ден, а на 31 декември 2020 в десетте водоема, захранващи турската метрополия, е имало общо 176 милиона куб. метра вода, по данни на локалните управляващи. Наличните количества вода ще стигнат на града до началото на март. Властите се пробват да компенсират дефицита, като черпят по към 1 милион куб. метра на ден от прилежаща река и подпочвени води.

Освен това градската администрация възнамерява да раздаде гратис на семействата водоспестяващи уреди за крановете на чешмите, с чиято помощ се пестят до 50 % чешмяна вода. Въпросните уреди са доста по-ефективни, в сравнение с аналогичните устройства в комерсиалната мрежа, твърди Емел Тюфекчи, която управлява Службата по водите и канализацията в истанбулския регион Каътхане. " Раздаването на уредите ще стартира в Бешикташ, определен като пилотен регион в плана ", изяснява тя и прибавя, че всеки един жители на града е свикан да пести колкото се може повече вода.

Има и други хрумвания за справяне с водната рецесия. Орхан Сен от Техническия университет в Истанбул предлага да се употребяват така наречените " дъждовни бомби ". Методът е прочут още от 1970-те години и е бил прилаган сполучливо в редица страни, да вземем за пример в Китай. При него патрони със сребърен йодид, закрепени върху крилото на аероплан, се взривяват в облака, което провокира превалявания. Метеорологът прецизира обаче, че това не е дълготрайно решение на казуса. Той подлага на критика и дейностите на управляващите за това, че не са подхванали в точния момент ограничения - макар предизвестията на експертите. " Дори сега доста хора не престават да си мият колите или да перат килимите си с питейна вода ", споделя Сен.

Капка вяра

И в столицата Анкара ситуацията е сериозно. Кметът на града Мансур Яваш разгласи в Туитър, че запасите от вода ще стигнат за 110 дни, както и че водоемите са запълнени единствено на 20 % от потенциала им. Но има и дребна вяра: на доста места в страната равнището в язовирите още веднъж стартира да се повишава, въпреки и леко. А съгласно метеоролозите, през последните дни дъждовете и снеговалежите в страната са се нараснали.

Автор Серкан Оджак
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР