В тези времена на засилваща се електромобилност дори и кемпериндустрията не остава

...
В тези времена на засилваща се
електромобилност дори и
кемпериндустрията не остава
Коментари Харесай

Knaus показа елкемпер с роторен бордови зареждач

В тези времена на засилваща се електромобилност даже и кемпериндустрията не остава обратно. Известният производител на кемпери Knaus не единствено е първият предложил машина с електрозадвижване, само че даже изпревари Mazda в полето на електрификацията, монтирайки роторен мотор в кемпера си, възлагайки му ролята на тъй наречените range extender /удължител на пробега.

Knaus Tabbert. Който е може би най-големият играч в кемпер полето сподели прототипа си Knaus E.Power Drive в салона за каравани в Дюселдорф. Машината не помни изцяло дизеловото и минава наизцяло електрическо задвижване, поддържано от ротационен двигател-генератор, който служи и като източник на сила за къмпингиране, готвене, отопление и осветление за една седмица.

Очакването беше на тазгодишния Caravan Salon да се появят електрифицирани кемпери или концепции, само че развити въз основата на електрически микробуси, като Mercedes EQV или Fiat e-Ducato, Ford Transit Custom PHEV. Това, което никой не очакваше, обаче, беше решението на Knaus да смени класическото задвижване с ДВГ с електрическо задвижване и роторен разширител на пробега.

Knaus си направи задачата по-трудна, като замени генерално решението за задвижване, само че по този метод избягна недостатъците като стеснен обсег и дълги, наложителни почивки при зареждане. Специалистът по автомобилен инженеринг HWA AG им партнира, с цел да помогне на Knaus да се ориентира по пътя на механичната смяна като цялостно ремонтира главните механизми на базовия Fiat Ducato.

Дуото стартира своята работа с Van Ti 650 MEG Vansation на Knaus, 7-метров, четириместен автомобилен кемпер клас C. Първо на дневен ред им беше бъркането в двигателното поделение и замяната на обичайния дизелов елемент и шестстепенна ръчна трансмисия с електрически мотор с 241 к.с. и редуктор.

Вътре екипът е премахнал към този момент ненужния превключвател на предавките и го е заменил със системас бутони за паркиране, заден ход, неутрално положение и придвижване напред. Добавен е бутон за отопление на автомобила и един за изключване на регенеративно спиране при неприятни пътни условия.

Подсветката на бутоните служи като индикатор за положението на батерията, но евентуално средностатистическият шофьор би погледнал първо към огромния 12-инчов информационно-развлекателен сензорен екран, прибавен Knaus като част от интерфейса човек-машина.

На пътя електромоторът попозволява карането с много комфортната скорост на магистралата от 110 км/ч, съгласно Knaus. Само с енергията на 35 кВтч от тяговата батерия, монтирана в шасито, кемперът може да измине едвам 140 км, мерено по методиката WLTP, което не е доста за ваканционното пътуване.

Тук на помощ идва решението на Knaus с творението на инжинер Ванкел. С монтирания на фланец роторен генератор, се зарежда акумулатора за надалеч по-дълъг пробег, още веднъж на ток. Системата се включва автоматизирано, откакто батерията се изтощи до сериозно равнище и даже може да захранва мотора непосредствено, като същевремно зарежда и батерията.

От Knaus са избрали това решение заради раотата в най-благоприятен диапазон на оборотите на роторния мотор, компактния му размер, по-простата конструкция с по-малко елементи и гладка, тиха работа. Това последно предимство става още по-голямо, когато E.Power кемперът е спрян, в сравнение с когато се движи. Генераторът доставя електрическа енергия към жилищната зона на кемпинга чрез инвертор, създавайки правейки кемпера, по-малко подвластен от външни източници на захранване или бутилкитее за пропан-бутан.

Тихата работа разрешава на къмпингуващите да " възпламенят светлините ", без да подвигат доста звук в лагера. От Knaus твърдят, че ротационният мотор може да обезпечава задоволително сила за готвене, отопление и осветяване до пет дни, което въобще не е неприятно за къмпингиране там където няма достъп до елмрежа.

Не е ясно какво гориво употребяват за роторния мотор от Knaus, само че като цяло ротационните мотори имат гъвкави възможности за работа на доста горива, които биха създали E.Power Drive толкова лесен за зареждане като характерен дизелов или газов мотор и по-лесен от чисто електрически. Що се отнася до 35-кВтч батерията, са нужни към три часа, за да се презареди изцяло.

Knaus признава, че вместо ротационен двигател може да се употребява класически ДВГ, само че има хрумвания да го размени с водородна горивна клетка за зареждане без вредни емисии, концепция, с която Mercedes-Benz също експериментира. E.Power Drive към този момент остава прототип и наподобява обещаваща тестова машина в полето на борбата за по-чисти решения в областа на кемперите.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР