В света на науката се появи нов претендент за званието

...
В света на науката се появи нов претендент за званието
Коментари Харесай

12-годишен американски ученик сглоби домашен ядрен реактор

В света на науката се появи нов кандидат за званието на най-младия нуклеарен физик, който е постигнал термоядрен синтез. Това е 12-годишният възпитаник Джексън Освалд от Тенеси, Съединени американски щати. Докато неговите съученици, типично за тази възраст, играят компютърни игри и гледат тв приемник, Джексън е сглобявал стилен реактор за термоядрен синтез в своята лаборатория. Самата лаборатория се намира в неговата персонална стая за игри.

Уеб порталът Science Alert написа, че Освалд е почнал сглобяването на термоядрената си апаратура, когато е бил едвам на 12 години, само че на 18-ти януари 2018 година, единствено няколко часа преди да стане на 13, той публично заяви, че е достигнал поставената цел.

Предишният връх за сглобяването на дребен реактор в домашни условия принадлежи на Тейлър Уилсън, който реализира сходни резултати на 14 годишна възраст.



Чрез подаването на 50 000 V напрежение момчето е съумяло сполучливо да сблъска два атома газообразен деутерий в основания от него реактор, като е съумял да слее ядрата в зоната на дейната плазма. След редица опити и спомагателни проучвания Освалд неколкократно повтаря този опит и афишира в медиите своите достижения.



„За всички, които не са осведомени с моите предходни опити и споделяха, че в никакъв случай няма да доближи нуклеарен синтез, тази информация сигурно ще бъде изненадваща. През последните тридесетина дни реализирах доста огромен напредък и оправих всички дефекти на моята система. Сега към този момент получавам резултати, които в действителност си костват положените усилия“ – по този метод Освалд разяснява своите достижения във форума на Fusor.net.



Успехът на Освалд бе доказан от авторитетния Open Source Fusor Research Consortium. Администраторът на уеб страницата Джейсън Хъл сподели, че е добавил името на Освалд в листата с феновете, постигнали термоядрен синтез.

Оборудването за неговата детска лаборатория му е коствало $10 000 и това несъмнено е най-младият физик в света, осъществил реакция на нуклеарен синтез в домашна лаборатория.

Джексън Освалд посочи, че синтезът е сбъднат при 40 микрона чист D2 (деутерий), като на реактора е подадено напрежение 50 000 волта, при което силата на тока е достигнала 7 mA:
40 microns of pure D2 50kv @ 7ma Trigger set to 30mv 2 5/8 inches of HDPE moderator


Момчето добави, че множеството от детайлите и съставените елементи е поръчвал в eBay, като доста от тях се е налагало да бъдат доработени и усъвършенствани.

Но с цел да получи публично самопризнание в научната общественост, Джексън Освалд би трябвало независимо или в съавторство с някого, да напише научна публикация, в която са разказани оборудването, извършените опити и постигнатите резултати. Ако трудът бъде оповестен в публично научно списание, достижението ще бъде закрепено в научните среди.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР