В супермаркетите в Европа цените на храните се покачват почти

...
В супермаркетите в Европа цените на храните се покачват почти
Коментари Харесай

The Times: Ерата на ниските цени в Европа свърши

В супермаркетите в Европа цените на храните се повишават съвсем всяка седмица. Войната в Украйна прибавя повече болежка към към този момент внезапно възходящите сметки за сила. Инфлацията мигновено унищожава облагите на тези, които имат задоволително шанс да получат нарастване на заплатата, написа авторитетното английско издание The Times .

Докато публичният яд нараства поради рецесията с цената на живота и държавните управления се пробват да компенсират вредите, висши европейски чиновници споделят нещо друго. Те споделят, че континентът би трябвало да одобри, че двете най-необходими средства за живот – храна и гориво – са били прекомерно евтини за едно потомство, и националните водачи би трябвало да бъдат подготвени да рискуват политическа реакция и да кажат на гласоподавателите истината.

Данните за тази пролет за инфлацията в еврозоната са мрачни: годишната инфлация е над 7 %, а 44-процентното нарастване на разноските за сила също води до повишение на цените на храните. Двоен удар от нашествието в Украйна, водещ до последователното прекъсване на вноса на съветски изкопаеми горива, и прехода на Европа към безвъглеродна сила форсира голямото нарастване на цените.

По-високите енергийни разноски, в това число шесткратно нарастване на цената на газа като селскостопанска суровина, доведоха до още по-високи цени на храните. А войната в Украйна унищожи пазарите на основни селскостопански артикули, като пшеница и готварско олио, причинявайки въздействащи резултати по цялата верига на доставки.

В страните от Европейски Съюз цената на пшеницата се е нараснала с 64,6% от март предходната година, а цената на рапицата, основно маслодайно семе, се е повишила със 77,8%. Сега има дефицит на слънчогледово олио, от което 73% от международния експорт произлиза от Русия и Украйна.

Европейската комисия, която дефинира основни енергийни политики в целия Европейски съюз, вижда по-високите сметки като от дълго време просрочено и неизбежно вземане предвид с действителността.

Дидерик Самсом, шеф на кабинета на Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на комисията, отговарящ за енергийната политика, предизвести, че предходните ниски разноски за живот идват за сметка на околната среда и зависят от вноса на съветски изкопаеми горива.

Самсом призна, че „ никой не смее да каже на глас “ на гласоподавателите, че предходният стандарт на живот е бил нестабилен и че по-високите цени ще бъдат непрекъснати.

„ Да, силата ще бъде доста по-скъпа от в този момент. Енергията беше прекомерно евтина през последните 40 години “, сподели той на неотдавнашна среща на политиците в Брюксел в мозъчния концерн Bruegel, призовавайки държавните управления да се изправят против „ табутата “.

„ Ние спечелихме от това и създадохме голямо благосъстояние за сметка на планетата Земя и, както осъзнаваме сега, за сметка на геополитически несъответствия [със взаимозависимост от Русия]. И двете би трябвало да бъдат ремонтирани. За да ги изправим, би трябвало да плащаме повече за сила, а също и за храна. За двете съществени потребности на живота - храна и сила - плащахме прекомерно малко през последните 40 години “.

Правилата за разноските на Европейски Съюз и еврозоната към този момент са напрегнат след пандемичната поддръжка за бизнеса и чиновниците се притесняват, че държавните дотации за понижаване на цената на горивото или други разноски могат да провокират нова европейска дългова рецесия.

Позицията на Комисията, че европейците са го изкарали „ прекомерно на ниска цена “, се преглежда в доста национални столици като политически динамит, който рискува да провокира противоположна реакция на същото равнище като опълчването в цяла Европа на строгите икономии преди десетилетие, политики, които необятно се смятат за решаващи за възхода на десния популизъм.

В доста европейски страни, изключително в Испания, Италия, Португалия и Гърция, стандартът на живот се възстановяваше повече от десетилетие, с цел да навакса след рецесията в еврозоната, единствено с цел да бъде обиден от пандемията, а в този момент и от нарастването на разноските за живот, което може да провокира нова криза.

Белгийските данни през днешния ден демонстрират, че резултатът от намаляването на Данък добавена стойност, с цел да се помогне на хората да заплащат сметките си за сила, е бил премахнат от покачващите се цени един месец след въвеждането му. Данъчните облекчения понижават междинните разноски на фамилията с 237 евро годишно, само че след по-нататъшен скок на цените през април, сметките се правят оценка на по-високи с 450 евро тази година.

През пролетта и Италия, и Испания бяха наранени от митинги против нарасналите цени на горивата и силата, а президентските избори във Франция този уикенд бяха доминирани от въпроса за разноските за живот.

Честванията на успеха за президента Макрон бяха прекратени от нуждата от предприемане на незабавни ограничения за облекчение на разноските на фона на опасенията от нова детонация на национални митинги против цената на горивото, в духа на придвижването „ жълти жилетки “, което шокира Франция през 2018 и 2019 година

Гневът от възходящите сметки се счита за причина за най-ниската изборна интензивност на френски президентски избори от 50 години и стои зад огромните облаги за Марин Льо Пен, популистката съперничка на Макрон.

„ Каквото и да се случи, ние ще създадем повече, с цел да защитим французите от скокове в цените на бензина “, сподели в понеделник финансовият министър Бруно Льо Мейр, обещавайки да усили фонда за незабавна помощ, който към този момент е пробил дупка от 25 милиарда евро в бюджета му.

Натискът предвещава нова бюджетна рецесия, откакто пандемията усили годишния бюджетен недостиг на Франция до 6,5% предходната година, повече от два пъти лимита за разноски от 3% на еврозоната.

Комисията, която постанова разпоредбите за бюджета на еврозоната, гледа на френската политика за субсидиране като на „ неверния отговор “, показва Самсом.

„ Те се пробват да задържат цената надолу, до момента в който цената пораства. Всеки икономист ще ви изясни, че единственият отговор е намаляването на търсенето “, сподели той, отбелязвайки, че по-високите цени са от основно значение за понижаване на потреблението.

За да понижи разноските, Европейски Съюз предходната седмица помоли хората да понижат персоналното си ползване на сила. Европейците бяха помолени да създадат всичко допустимо, с цел да понижат енергийните доходи за Кремъл, като карат по-малко, изключват климатика си и работят от вкъщи три дни в седмицата.

Самсом, още веднъж признавайки това, което нито един народен министър няма да каже обществено, сподели, че обществените безредици евентуално са неизбежни, защото има малко политическо пространство за политики, които да смекчат удара от по-високите разноски за живот. „ Това не може да се направи за една нощ, защото основава прекалено много безпорядък и проблеми в обществото “, сподели той. „ Но поради сегашната обстановка, ние разполагаме с малко време “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР