В студиото на Здравей, България” финансовият експерт и бивш депутат

...
В студиото на Здравей, България” финансовият експерт и бивш депутат
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията

В студиото на " Здравей, България” финансовият специалист и някогашен народен представител Мика Зайкова съобщи, че ни чака сериозен растеж на инфлацията. По думите й през 2022 година тя може да стане двуцифрена.

" Инфлацията е по-голямата опасност от пандемията. Тя не е краткотрайно събитие. Макар, че някои сътрудници си мислят, че в идващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за жалост няма да стане. България има спомагателни проблеми – положението на топлофикация и мораториумът. Той не взема решение проблеми, а единствено ги отлага”, счита Зайкова.

Според обществения специалист и някогашния обществен министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а по-късно ни чака спад.

" Част от казуса е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не считам, че това е най-сериозният проблем в обществената сфера. Вече се вижда понижаване на цената на петрола поради пониженото ползване. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя би трябвало да основава принадлежности, с които да се оказва помощ на хората. Важно е да бъде решено на кого и по какъв начин да бъде помогнато ", изясни той.

Мика Зайкова бе безапелационна, че България е единствената страна в Европейски Съюз чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й приходите изостават от повишаването на живота.

" Не знам какъв брой време би трябвало да мине, с цел да разберем, че минималната работна заплата би трябвало да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи”, счита Нейков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР