Гърците и без това работят по много часове на седмица,

...
Гърците и без това работят по много часове на седмица,
Коментари Харесай

Петдневната работна седмица в Гърция официално умира: Гърците ще работят по-дълго

Гърците така и така работят по доста часове на седмица, без да имат положително възнаграждение, а държавното управление в този момент даже вкарва шестдневна работна седмица от 1 юли, пише  Deutsche Welle. Какво се чака от тази мярка.

След 15 години на рецесия и три избавителни пакета, които вкараха редица тежки ограничавания, работата в Гърция към този момент не е строго контролирана. От години груповите трудови контракти са замразени, в доста компании чиновниците работят с самостоятелни контракти. По предписание работната седмица в Гърция е от 40 часа, само че работодателите имат право да изискват от чиновниците си до два часа ексклузивен неплатен труд на седмица, за които им отпускат след това отплата под формата на свободно време.

На доктрина тези сделки са доброволни, само че на процедура в доста компании чиновниците са принудени да работят по-дълго и то без отплата. Спазването на трудовото право пък рядко се управлява от институциите. За консервативното държавното управление на Кириакос Мицотакис работата на контролните органи явно не е приоритет. 

Гърците ще работят още повече след въвеждането на шестдневна седмица

И преди да влезе в действие новият закон за шестдневната седмица, гърците бяха считани за " герои на труда ” в Европа. Със приблизително 41 часа на седмица те работят повече от всички останали европейски жители, както удостоверяват и данните на Евростат. В същото време са много зле платени. Минималната заплата в Гърция е 830 евро, което слага страната на 15 място в Европейски Съюз. По отношение на покупателната дарба Гърция е на предпоследно място в Европа.

От първи юли 2024 доста хора в промишлеността, търговията, селското стопанство и част от услугите ще би трябвало да работят по шест дни в седмицата, в случай че работодателят им реши по този начин. За шестия ден ще се изплащат в допълнение 40% над дневната ставка. Туризмът и гастрономията са изключени от новите правила, защото при тях от 2023 година петдневната работна седмица по този начин или другояче не важи.

" Петдневната работна седмица публично умира ”

" Със закона 5053/2023 петдневната работна седмица публично умира ”, споделя Арис Казакос, който е професор по трудово право в Солун.
Експертът предизвестява, че работодателите ще придобият безспорни права в връзките си с служащите. Казакос упорства за групови трудови контракти, които обаче са доста надалеч от целите на дясноконсервативното държавно управление на " Нова народна власт ”. " При самостоятелните договаряния за заплати работодателят е безспорен суверен, който може да диктува на практика всички условия, които желае, като се изключи минималните права, обезпечени от трудовото законодателство ”, изяснява още професорът.

Официално шестдневната работна седмица се вкарва, тъй като на гръцкия пазар липсва квалифицирана работна ръка. В последна сметка, по този метод изключителният труд става по-евтин за работодателя и той не е заставен да наема нови чиновници.
В множеството европейски страни синдикатите се борят за понижаване на работното време, без да се редуцират заплатите, като една от задачите е да се насърчи заетостта. 

Новите правила връщат времето обратно

35-часовата или четиридневната работна седмица понижава броя на изключителните часове и по този начин принуждават работодателите да наемат спомагателен личен състав. Прочуванията демонстрират също, че те покачват продуктивността и ангажираността на чиновниците. Новите гръцки разпореждания за шестдневната работна седмица и ограничението на опциите за арбитраж връщат времето обратно, споделя Казакос.
Юристът предизвестява също по този начин, че въвеждането на шести работен ден заплашва сигурността на работещите. Броят на трудовите злополуки в Гърция е висок. През 2023 година 179 служащи са починали при такива произшествия.

Работа в туризма

Ниското възнаграждение, лимитираните кариерни благоприятни условия и дългото работно време без съответно заплащане принуждават от ден на ден гърци да търсят реализация в чужбина. Все по-често те отхвърлят да работят и в областта на туризма, защото дефинират изискванията там като съвременно иго. На известни острови за туризъм като Миконос и Санторини сезонните служащи към този момент работят по седем дни в седмицата. В същото време не е изключение да разделят стая с още десетина служащи. Поне на Миконос заплащането е положително, което не важи за други не напълно известни дестинации. На доста места - като да вземем за пример на полуостров Халкидики - има сериозен дефицит на работна ръка. Заради него доста хотели и заведения за хранене отвориха порти със забавяне тази година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР