В сряда японският регулаторен орган за ядрена енергия отмени забраната

...
В сряда японският регулаторен орган за ядрена енергия отмени забраната
Коментари Харесай

Япония даде зелена светлина за рестарт на най-мощната АЕЦ в света

В сряда японският регулаторен орган за нуклеарна сила анулира възбраната за употреба, наложена преди две години на голямата електроцентрала „ Кашивадзаки-Карива " на Tokyo Electric Power Company (TEPCO), като по този метод разчисти пътя за обновяване на процеса на рестартиране, оповестява Reuters.

TEPCO се стреми да върне най-голямата атомна електроцентрала в света в употреба, с цел да понижи оперативните си разноски, само че за възобновяването към момента е належащо единодушието на локалните управляващи в префектура Ниигата, на брега на Японско море.

С потенциал от 8212 мегавата (MW), централата не работи от 2011 година, когато повредата във Фукушима провокира окончателното прекъсване на всички атомни електроцентрали в Япония.

През 2021 година Органът за нуклеарно контролиране (ОЯР) не разрешава на TEPCO да експлоатира „ Кашивазаки-Карива “, единствената атомна електроцентрала в работен режим, заради нарушавания на сигурността, в това число неспособност за отбрана на нуклеарните материали и неточности, довели до достъп на неоторизиран чиновник до чувствителни зони на централата.

Позовавайки се на усъвършенствания в системата за ръководство на сигурността, в сряда Органът за нуклеарно контролиране анулира заповедта за корективни дейности, която не разрешава на компанията да транспортира ново ураново гориво до централата или да зарежда горивни пръчки в реакторите - на процедура блокирайки възобновяването на работата ѝ.

Акциите на TEPCO внезапно нарастват, откакто при започване на този месец нуклеарният регулатор показва, че ще обмисли анулация на оперативната възбрана след осъществяване на инспекция на място и среща с президента на компанията.

АЕЦ „ Кашивадзаки-Карива " се намира в префектура Ниигата, град Кашивадзаки и град Карива, на към 220 км северозападно от японската столица Токио. Тя е най-голямата атомна електроцентрала в света по чиста електрическа мощ, със седем стандартни нуклеарни реактора, всеки със междинна мощ 1067 MW и номинална мощ 1100 MW.

Изграждането на първия реактор стартира през 1980 година, като той влиза в употреба през 1985 година, а последният стартира работа през 1994 година Централата е издигната в сходство със строги стандарти за резистентност на трусове, само че все пак земетресението в морето Чуецу през 2007 година провокира приключване на радиоактивни субстанции във въздуха и водата, което води до прекъсването ѝ няколко години по-късно.

През 2020 година TEPCO подава заявление до Органа за нуклеарно контролиране за утвърждение за изменение на инструментите за сигурност на реакторите в „ Кашивадзаки-Карива “.

Историята на самата компания Tokyo Electric Power Company (TEPCO) датира от 1 май 1951 година, когато е основана с капитал от 1 460 млн. йени. Компанията взе участие в употребата и разширението на разнообразни уреди за произвеждане на електрическа енергия, в това число нуклеарни, термични и вятърни електроцентрали.

Атомната електроцентрала „ Кашивазаки-Карива " играе значима роля в портфолиото на компанията за произвеждане на електрическа енергия.

Най-големият пробен реактор за нуклеарен синтез

Това обаче надалеч не е единствената енергийна самодейност, която Япония подхваща в границите на последния месец на 2023 година В началото на декември The Guardian оповестява, че в Нака, Япония, е открит най-големият в света пробен реактор за нуклеарен синтез - технология, която е в начален етап на развиване, само че доста специалисти считат за отговор на бъдещите енергийни потребности на човечеството.

Термоядреният синтез се разграничава от деленето - техниката, употребена в нуклеарните електроцентрали - по това, че слива две атомни ядра, вместо да разделя едно. Целта на реактора JT-60SA е да се изследва опцията за потребление на термоядрения синтез като безвреден, широкомащабен и безвъглероден източник на чиста сила - с повече създадена сила, в сравнение с се влага за производството.

Високата шест етажа машина, ситуирана в хангар в Нака, северно от Токио, се състои от съд с формата на поничка, наименуван " токамак ", в който се съдържа завихряща се плазма, нагрята до 200 милиона градуса по Целзий. Тя е взаимен план на Европейския съюз и Япония и е предходник на по-големия си брат във Франция - строящия се Международен термоядрен пробен реактор (ITER).

Крайната цел и на двата плана е да се накарат ядрата на водорода да се слеят в един по-тежък детайл - хелий, като се освободи сила под формата на светлина и топлота и се имитира процесът, който се прави в слънцето.

Изследователите на ITER, който е с по-голям бюджет, изостават от графика и се сблъскват с огромни механически проблеми, само че се надяват да открият Свещения граал на технологията за нуклеарен синтез - чистата сила.

Сам Дейвис, заместник-ръководител на плана JT-60SA, декларира, че устройството " ще ни приближи до силата от термоядрен синтез ".

" То е резултат от съдействието сред повече от 500 учени и инженери и повече от 70 компании в Европа и Япония ", споделя Дейвис при откриването на лабораторията.

Комисарят по енергетиката на Европейски Съюз Кадри Симсон на собствен ред разяснява, че JT-60SA е " най-напредналият токамак в света ", и назовава началото на употребата " крайъгълен камък в историята на термоядрения синтез ".

" Термоядреният синтез има капацитета да се трансформира в основен съставен елемент на енергийния микс през втората половина на този век ", прибавя Симсон.

Подвигът на " чисто увеличение на силата " е реализиран през декември предходната година в Националната лаборатория „ Лорънс Ливърмор " в Съединени американски щати, където се намира най-големият лазер в света. Американското оборудване употребява способ, друг от този на ITER и JT-60SA, прочут като термоядрен синтез с инерционно задържане, при който високоенергийни лазери се насочват по едно и също време към цилиндър с размерите на напръстник, съдържащ водород.

Правителството на Съединени американски щати дефинира резултата като " удивително достижение " в търсенето на източник на неограничена, чиста сила и преустановяване на зависимостта от изкопаемите горива, отделящи въглерод, които провокират климатични промени и геополитически разтърсвания.

За разлика от нуклеарното разделяне, термоядреният синтез не носи риск от пагубни нуклеарни повреди, като тази във Фукушима, Япония, през 2011 година, и създава доста по-малко радиоактивни боклуци от сегашните електроцентрали, настояват последователите на технологията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР