Европейската комисия одобри днес плановете на Румъния да отпусне на

...
Европейската комисия одобри днес плановете на Румъния да отпусне на
Коментари Харесай

ЕК одобри 95,3 млн. евро държавна помощ за румънската национална авиокомпания ТАРОМ

Европейската комисия утвърди през днешния ден проектите на Румъния да отпусне на националния авиопревозвач ТАРОМ държавна помощ за преструктуриране на стойност 95,3 милиона евро въз основата на нормите на Европейски Съюз за държавните помощи, оповестява Аджерпрес, базирайки се на прессъобщение на Европейска комисия.

Брюксел е стигнал до заключението, че мярката ще разреши на компанията да възвърне жизнеспособността си в дълготраен проект, като в същото време сведе до най-малко нарушаването на правилата конкуренцията.

" Помощта за преструктуриране, отпусната от Румъния, която беше утвърдена през днешния ден, ще способства за опазване на районната съгласуваност на жителите и предприятията в Румъния. След нашето задълбочено следствие стигнахме до извода, че проектът за преструктуриране на ТАРОМ ще обезпечи жизнеспособността в дълготраен проект на самолетната компания. За да ограничи възможните нарушавания на конкуренцията, провокирани от държавната поддръжка, ТАРОМ ще понижи доста броя на маршрутите и самолетите си ", съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Маргрете Вестагер, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 28 май 2021 година Румъния уведоми Европейската комисия за проект за преструктуриране на ТАРОМ, който определяше пакет ограничения за модернизация на интервенциите на авиопревозвача, за възобновяване на остарелия му флот и за понижаване на разноските. По-късно, през юли 2021 година, Европейска комисия стартира задълбочено следствие, с цел да оцени дали препоръчаните от Румъния ограничения в интерес на ТАРОМ подхождат на нормите на Европейски Съюз за държавните помощи. По време на този развой Румъния актуализира проекта си, с цел да отговори на някои безпокойства на Комисията.

Понастоящем оповестените ограничения за преструктуриране включват отписване на дълг в размер на почти 49,53 млн. евро, подобаващ на цената на избавителната помощ, утвърдена от Комисията през февруари 2020 година, плюс съответните лихви, и финансова инжекция в размер на почти 45,77 млн. евро.

Мерките за преструктуриране са ориентирани и към решение на проблемите, довели до финансовите усложнения на ТАРОМ, по-специално посредством възобновяване на остарелия флот и понижаване на разноските.

Според Европейска комисия ограниченията са пропорционални, защото ТАРОМ има забележителен личен принос от към 77,66 млн. евро под формата на доходи от продажбата на самолети и от финансов лизинг, подписан при пазарни условия, а помощта е съпроводена от гаранции за ограничение на нарушаванията на конкуренцията на единния пазар. Тези гаранции включват понижаване на броя на маршрутите, по които оперира ТАРОМ, и на броя на въздухоплавателните средства, както и поддържане на този понижен потенциал, като по този метод се лимитира наличието му на пазара през целия интервал на преструктуриране, т.е. до 31 декември 2026 година

" Въз основа на това Комисията стигна до заключението, че ограниченията, въведени от Румъния, са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ ", осведоми изпълнителният орган на Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР