В средата на февруари, точно когато кризата от COVID-19 набираше

...
В средата на февруари, точно когато кризата от COVID-19 набираше
Коментари Харесай

Купи златно кюлче - спаси носорог

В средата на февруари, тъкмо когато рецесията от COVID-19 набираше мощ, канадската златодобивна компания B2Gold направи необикновеното известие, че подарява 1000 унции злато, с цел да помогне за спасението на "критично застрашено международно богатство ": черните носорози на южноафриканската страна Намибия.

Инициативата впечатлила филантропите. И обещавала да се трансформира в рационална инвестиция за тези, които я поддържат. Дареният от B2Gold жълт метал в оня миг коствал близо 1.5 млн. щ. $ (или по груби сметки 1500 $ за тройунция) и бил модифициран в златни кюлчета с разнообразни размери,върху всяко от които - с изображение на женски носорог и дребното й. Идеята била тези кюлчета да се продадат по пазарната цена плюс 15% награда за предпазване. Средствата трябвало да се влагат в дълготрайно устойчиво финансиране, както и в подкрепени от обществото старания за отбрана на животните от неспиращите нападения на бракониерите, които ги убивали поради роговете им. Те костват в някои азиатски страни повече от тежестта им в злато, тъй като ги считат за сигурен лек против махмурлук,срещу главоболие и даже против рак.

В Африка през 60-е години на предишния век е имало над 100 хиляди черни носорози - по оценка на специалисти. В момента в дивата природа на независимост живеят не повече от 5700 животни. В северозападна Намибия те скитат на необятна и прекомерно отдалечена от пътища и пътища територия, в която рейнджърите съвсем не могат да патрулират.

Златните кюлчета на B2Gold са направени от суровина, добита в мина в Намибия. Десет половинкилограмови части били продадени в границите на няколко дни по време на два търга: единият - в столицата Виндхук, а другият - на огромна миньорска конференция в Кейп Таун, Южна Африка. Идеята за плана е на Джинджър Мони - продуцент на филми за дивата природа и природозащитник. Тя е член на борда на фонда Save the Rhino Trust Namibia, който B2Gold поддържа с кешови дарения от няколко години. Когато проектът бил осъществен, златото се търгувало за жестоко 1500 щ. $ за тройунция. В резултат на разпространяването на пандемията и на бягството на вложителите към сигурни убежища, то след това даже надвиши 2000 $ за тройунция, а в следобедната търговия на 21 октомври металът за незабавна доставка се разменяше против 1925 $ за тройунция. Това прави първите продажби на кюлчета добра инвестиция, тъй като даже с 15-е % награда купувачите,които са решили да продават, получават солидна облага за напълно къс интервал от време.

Средствата от първите продадени кюлчета оказват помощ да се добавят недостигащите пари за заплати на рейнджърите и за закупуване на патрулни коли за гонене на бракониерите. В рамките на четири месеца са разпределени над 200 хиляди щ. $ (3.5 млн. намибийски долара).

B2Gold продава 600 златни кюлчета в Африка и сега е разширил акцията си в Северна Америка, където се надява да осъществя сполучливо останалите 400 кюлчета, макар по-високите цени на златото. Главният изпълнителен шеф на компанията - Клайв Джонсън е уверен в триумфа на самодейността. Просто тъй като хората са подготвени да платят и по-скъпо, с цел да оказват помощ за спасението на животни, които обитават на планетата повече от 50 млн. години. И то със злато от експлоадирала звезда, попаднало преди 6 милиарда години в недрата й тъкмо в Намибия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР