В сравнение с другите морета, населени от истинско гъмжило хапещи,

...
В сравнение с другите морета, населени от истинско гъмжило хапещи,
Коментари Харесай

От кои създания трябва да се пазим в Черно море?

В съпоставяне с другите морета, обитаеми от същинско гъмжило хапещи, парещи, бодящи, отровни и електрически жители, в Черно море се срещат едвам няколко типа, рискови за индивида. Ако сте гмуркач, харпунист, риболовец, въдичар или просто екскурзиант, добре е да знаете кои са те, къде можете да ги срещнете, какво е въздействието им и по какъв начин да си помогнете, в случай че пострадате.

Морска котка

Отличава се  с дисковидна, гръбо-коремно сплесната форма. Достига дължина до 2,5 м и тегло до 20 кг, само че пред българското крайбрежие  индивидите са по-дребни. Среща се над пясъчно и тинесто дъно и наоколо до скални рифове. Води дънен метод на живот. Опашката е въоръжена с пилообразен токсичен шип, дълъг до 35м. При строшаване шипът регенерира и се замества от нов. Той може да аргументи надълбоко скъсване или пробождане, а също късчета да се отчупят и да останат в раната. Тя кърви щедро и нормално се нуждае от зашиване. Първоначално убождането не е мъчително, само че след 30-60 минути болката става мощна и предизвиква доста страдалчество, вероятен е парализиращ резултат, появява се оток.

Черноморска бодлива акула

Не, тя не води в листата, тъй като сходно на свирепите си океански родственици ще ви нападне и раздра. Напротив, смята се за миролюбива и любопитна, а вероятността да я срещнете в крайбрежната зона е доста дребна. Придържа се в придънните води, в открити акватории. Достига до оптимално до 2м дължина и 15 кг тегло. От какво да се пазите?  От двата отровни шипа пред всяка от гръбните перки. Отровната жлеза наподобява като ослепително, белезникаво вещество, ситуирано в дребна хлътналост в горната част на шипа. Ако сте я уловили, деликатно освобождавайте акулата от харпуна, въдицата или мрежата, най-често убожданията се случват тогава. Извадена на сушата, акулата може да извърши внезапни дъговидни придвижвания и да ви засегне с шиповете, пазете се! При убождане се усеща мощна пронизваща болежка, която продължава часове и се зачервява. Симптомите може да продължат няколко дни.

Звездоброец

Наподобява дракона по осанка и метод на живот, само че има по-голяма плоска глава, изнесени гръбно очи, които могат да се въртят във всички направления и ориентирана нагоре уста. В авторитетните книги написа, че звездоброецът има отровни шипове на хрилните капачета, само че риболовците настояват, че на процедура няма такова нещо. Твърди се още, че звездоброецът може да  създаде електрически удар, като резултатът е по-силен на сушата, в сравнение с под водата. Вярвате или не, имайки поради родството му с драконите, по-добре е да бъдете внимателни, в сравнение с след това да съжалявате.

Морски дракони

Тази релативно дребна риба с дължина до 35 см и тегло до 200-300 гр се среща на пясъчно, тинесто или чакълесто дъно. Драконът плува интензивно през нощта, а денем лежи на дъното, най-често заровен, като на повърхността се подават единствено очите и предната гръбна перка. Точно тя съдържа отровни бодливи лъчи и служи като предупредително и защитно средство. Ако бъде смутен, да вземем за пример при инцидентно настъпване, драконът става неприятелски и се защитава  като жили нищо неподозиращия нахалник.  Макар и рядко, допустимо е  да нападне преминаващ плувец. Харпунирането на змей съставлява сериозна заплаха, защото наранената риба е изключително нападателна и отстраняването й от харпуна изисква огромна сръчност, с цел да избегнете личното си пострадване. По-добре си избирайте други, по-безобидни цели. Какво може да Ви аргументи ужилването? Поразяващо мощна болежка, съпроводена със зачервяване и отичане, което може да обхване целия обиден крак и още – пристъп, главоболие, болки в гърдите и корема, гадене и повръщане, тресчица, сърцетуптене, затруднено дишане, спазми и даже до гибел! Драконът остава дълго време жив на сушата и би трябвало да помните, че шиповете резервират отровното си деяние даже и след гибелта му. Ако въпреки всичко се е хванал на въдицата ви, не похабявайте живота му на вятъра, отстранете внимателно  предната гръбна перка и главата.

  Скорпид

На тази риба името и външния й тип демонстрират недвусмислено, че е рискова. Достига размери 15-20 см и тегло до 150 гр. Среща се върху скално дъно с обраствания от водорасли и миди. Главата е огромна, осеяна с шипове и израстъци. Гръбната, гръдните и коремните перки са въоръжени с отровни шипове, всеки с обособена отровна жлеза в основата. Ужилването най-често се случва при инцидентно настъпване, а въздействието е даже по-силно от това на дракона. Месото е вкусно, по тази причина, в случай че сте уловили скорпид на въдица или в мрежа, деликатно отстранете перките и главата и го хвърлете.. в тигана.

Какво да вършим, в случай че ни ужили някой от изброените типове?

Принципът е един и същ  и включва три стъпки. Облекчаване на болката, противопоставяне на алергичните реакции и предотвратяване от вторични инфекции . Първо, промийте добре с чиста вода засегнатото място с цел да отстраните остатъците от отровата. Не охлаждайте! Точно в противен случай, загрейте мястото  до оптимално търпима температура  като потопите  в гореща вода или употребявате друго загряващо средство за най-малко 60-90 минути. Целта на това отнасяне е да бъде разрушена отровата и по този начин да се спре въздействието й. Добавянето на магнезиев сулфат във водната баня също облекчава болката. Приемете някои болкоуспокояващи. При анафилактичен потрес се дават стероиди. Профилактично се одобряват широкоспектърни  антибиотици и се прави антитетанус ваксина за попречване на вторични инфекции. 

 

 

Diving.bg

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР