В Санкт Петербург погребаха загиналите на подводница в Баренцово мореруски

...
В Санкт Петербург погребаха загиналите на подводница в Баренцово мореруски
Коментари Харесай

Погребаха моряците, загинали в Баренцово море

В Санкт Петербург погребаха починалите на подводница в Баренцово мореруски военни, съобщи организация "Интерфакс ". 14-те моряци бяха положени в Серафимовското гробище в съветския град. Там е заровен и екипажът на подводницата "Курск ", която аварира през 2000 година, също в Баренцово море.

Траурната гала е била "закрита ", а достъпът до мястото е бил стеснен.На панихидата са участвали съветският заместник-министър на защитата Андрей Картаполов и командването на Западния боен окръг на съветските Военноморски сили.

Преди това съветските медии оповестиха, че датата и мястото на погребението няма да се афишират публично.

Припомняме моряците починаха на 1 юли при пожар на конфиденциален дълбоководен уред, изпълняващ задача в Баренцово море. Седмина от тях са капитани първи сан. Събирането на толкоз висши военни на дребен уред, който публично се занимава с научни проучвания, породи голям брой въпроси. Властите отхвърлиха информация по тематиката.

Основната публична версия е, че е имало възпламеняване в акумулаторния отсек. Властите не назоваха името на подводницата, само че в съветските медии се появиха голям брой изявления, че става дума за апарата АС-31, прочут с името "Лошарик " - един от най-секретните планове на съветския флот, профилиран в диверсионни дейности, в това число саботиране на подводни кабели.

Смята се, че той е шпионирал интернет връзките и даже е подготвян за офанзива против световната мрежа при възможен спор със Запада.

Според информация на "Свободна Европа ", апаратът АС-31 е планиран по този начин, че да може да се спуска по-дълбоко от елементарните съветски бойни подводници и да може да се движи под друга, по-голяма подводница, без да бъде видян.

Подобни плавателни съдове съставляват интерес за НАТО, изключително откакто съветски подводници бяха засечени наоколо до американската акватория. Разузнавателните служби на Съединени американски щати обществено изказваха догатки, че съветският флот може да търси метод да прекъсне подводните оптични кабели,които поддържат връзките сред крайбрежията на Атлантическия океан. Обсъжда се и вероятността от офанзива против уреди на НАТО за следене на подводници.

През 2018 година Съединени американски щати упрекнаха Москва, че се пробва да локализира и прекъсне подводните кабели и постановиха стопански наказания за фирмите, които доставят екипировка за подводни интервенции на Федералната работа за сигурност.

Пожарът на подводницата още веднъж повдига този въпрос. Не е ясно с какво тъкмо е правила тя. Фактът, че на борда ѝ е имало толкоз високопоставени военни обаче е необикновен за елементарна изследователска интервенция, отбелязва Сара Рейнсфорд, сътрудник на Би Би Си в Москва.

За доста руснаци случаят припомня на потъването на подводницата "Курск ", при което починаха 118 моряци през 2000 година Първоначално той беше прикрит от обществото, а самият президент Владимир Путин не прекъсна почивката си, с което си навлече гнева на съветските жители. Трагедията се случи в Баренцово море по време на най-големите след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики военноморски учения на Русия, припомня "Свободна Европа ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР