В Русия започва серийно производство на роботи, способни да се

...
В Русия започва серийно производство на роботи, способни да се
Коментари Харесай

Newsweek: Русия създава армия от роботи, а Китай й помага с изкуствен интелект

В Русия стартира серийно произвеждане на роботи, способни да се бият независимо. Американците са изключително обезпокоени от обстоятелството, че те се вършат в съдействие с Китай. На тази симбиоза кой ще може да устои? „ Пекин и Москва са се договорили ясно за военно съдействие, в което изкуственият разсъдък играе основна роля " - се споделя в отчет на Центъра за Военноморски разбор в Съединени американски щати. На тази тематика е анализът на Том О`Конър в Newsweek под заглавие.
Русия създава разнообразни самостоятелни оръжейни платформи, които употребяват изкуствен интелект, като част от амбициозна стратегия в съдействие със прилежащ Китай.
Колко значим е изкуственият разсъдък за Москва при модернизацията на армията, излиза наяве от отчет, озаглавен " Изкуствен разсъдък и автономност в Русия ", оповестен в понеделник от изследователската и аналитична организация с нестопанска цел - Центърът за военноморски разбор (CNA), основан в Арлингтън, щата Вирджиния.
Авторите на отчета са работили в тясно съдействие със Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона при правенето на документ, наименуван „ първото огромно американско проучване, което обрисува главните начинания, достижения и триумфи на модерна Русия в региона на изкуствения разсъдък и автономност в границите на цялостната софтуерна картина в тази страна. "
„ Руските военни стратези обръщат изключително внимание на основаването на по този начин нареченото „ осведомително предимство на бойното поле, лишаващо врага от това преимущество ".
Съществуват съществени проблеми и терзания по отношение на прехвърлянето на сериозните функционалности за взимане на решения от хората към изкуствения разсъдък. Съвременните трендове обаче ясно демонстрират, че Русия поставя съществени старания за използване на такива модерни качества. Китай му оказва значима помощ, която в отчета се назовава „ основен сътрудник на Русия в региона на актуалните технологии като цяло и в частност изкуствения разсъдък “.
Това съдействие, което е част от необятно стратегическо партньорство сред съветския президент Владимир Путин и китайския водач Си Дзинпин, непрестанно се усилва, макар опитите на Съединени американски щати да ги притиснат посредством разнообразни наказания.
Самюел Бендет, който работи в Центъра за автономност и изкуствен интелект и дава препоръки на създателите на отчета, декларира, че огромна част от съдействието сред Москва и Пекин се реализира отвън отбранителния бранш.
В същото време развиването на военните връзки дава нови благоприятни условия за определяне на по-цялостна взаимна работа.
„ Виждаме главните резултати от сходни връзки в гражданската сфера, във високотехнологичния бранш, в научното съдействие, в региона на научноизследователската и развойната активност “ - споделя Бендет пред Newsweek. „ В същото време има доказателства за развиването на двустранните контакти във военната сфера, за присъединяване на страните в стратегическите учения " Восток ", където се отработват въпросите за взаимоотношението при командването и контрола на войските. "
Като цитира образец за нараснало равнище на доверие сред двете страни, които в предишното неведнъж са влизали в кавги и спорове, присъщи за комплицираните политики на Студената война, Бендет показва помощта на Русия за Китай при основаването на система за ранно предизвестие при изстрелване на ракети.
Според него вероятностите за въвеждане на изкуствен интелект би трябвало да бъдат следени, защото „ и двете страни се стремят да развият своите многофункционални системи за информация и надзор (осигуряване на надзор, връзки, компютърни технологии, събиране на информация, наблюдаване и разузнаване). Двете страни от ден на ден организират взаимни военни учения и образование. "
Но защото такива взаимни планове, залегнали в историческото съглашение Путин-Си, се ползват все по-често, старши откривател Джефри Едмъндс отбелязва, че е доста по-трудно да се разбере какво в действителност вършат двете сили.
„ От съветска позиция доближаването сред двете страни е една от най-трайните трендове в съветската външна политика през последните десетилетия - споделя Едмъндс пред Newsweek. - Виждаме, че военното съдействие се задълбочава и става все по-секретно. ”
В отчета на Бендет и Едмъндс са изброени две дузини оръжейни системи с детайли на изкуствен интелект и автономност. Това са сухопътни, въздушни и морски бойни средства, специфични мини и даже антропоморфен робот, който може да употребява огнестрелни оръжия, да кара кола и да лети в космоса.
Освен това в листата са изброени спомагателни детайли, основани на изкуствен интелект, към съветските системи за бойна информация и надзор, комплекси за взимане на решения, военна техника, логистика, бойно образование и системи за военно произвеждане.
Докладът става ясно няколко дни откакто съветският министър на защитата Сергей Шойгу афишира, че страната към този момент е почнала да създава роботи, способни да се бият сами.
„ Серийното произвеждане на бойни роботи стартира. Появиха се не просто пробни проби, а роботи, които в действителност могат да бъдат показани във филми с научна фантастика. Тези, при които програмираната машина е в положение да се бие сама " - споделя Шойгу, говорейки в петък на онлайн маратона " Ново познание ".
Той споменва и за създаването на „ оръжия на утрешния ден “, което се прави в огромен мащаб.
Може би най-забележителните в този обновяващ се съветски боеприпас са разнообразните нуклеарни оръжейни системи, за които Путин приказва в огнена тирада през март 2018 година, възхвалявайки технологиите, които надвишават даже най-модерните оръжейни системи в света по качества и еластичност. Той включва такива мостри като хиперзвуковия управляем военен блок „ Авангард ”, въоръженият с торпедо безпилотен подводен уред „ Посейдон ” и хиперзвуковата авиационна ракета „ Кинжал ”.
В отчета на Центъра за военноморски разбор се отбелязва, че всички тези платформи са оборудвани в друга степен със системи за изкуствен интелект и автоматизация, което ги прави още по-опасни. Заедно с това пораждат нови спънки при развиването на такива системи и при тяхното приемане. И защото съветските стопански запаси са лимитирани, това са доста съществени провокации за нея.
Докладът се базира на известие на Московския физико-технически институт (PhysTech), в който се показва, че приходите, които носи на Русия активността, обвързвана с изкуствения разсъдък, се усилват 10 пъти по-бързо, в сравнение с пораства Брутният вътрешен продукт на страната.
Това обаче е нищо спрямо китайските индикатори, където вложенията за проучвания в региона на изкуствения разсъдък са 350 пъти по-големи от това в Русия. Освен това Китай е на второ място след Съединени американски щати по брой заети в бранша на изкуствения разсъдък.
Това е единствено една от многото области, в които двете страни имат взаимни ползи и благоприятни условия.
„ Русия е в малко по-неблагоприятно състояние заради по-малката си стопанска система. Но сред двете страни в действителност има пакт за ненападение и те са сключили доста съглашения за техническо съдействие, се споделя в отчета на Центъра за военноморски разбор. „ Между двете страни продължава да се развива военно съдействие, има механически продан. Последиците от такава връзка за американската тактика ще стават все по-сериозни. "
Устремът, с който Русия и Китай построяват нови системи за изкуствен интелект, разтревожи някои американски водачи. През 2018 година Съединените щати сътвориха Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект, чиято задача е да изследва заканите, подбудени от противници, които трансформират изкуствения разсъдък в оръжие.
През март комисията разгласява заключителния си отчет, който гласи, че „ техническото съвършенство на американската войска се оспорва, изключително от Китай и Русия “. В него се приказва за това по какъв начин двете страни вземат участие интензивно в конкуренцията за изкуствен интелект и могат да изпреварят Пентагона, в случай че той не работи уверено. Докладът излага рекомендации, които засягат увеличението на вложенията в изкуствен интелект. В него се приказва за нуждата от дипломатически старания и съдействие за понижаване на рисковете за всички. За тази цел би трябвало да се открият нови правила и да се преследва бистрота.
Бендет отбелязва, че няколко начинания към този момент са в ход. „ Съединените щати имат доста взаимна активност в региона на изкуствения разсъдък с Русия и Китай “ - споделил той пред Newsweek.
 Повече от половината европейци желаят подмяна на депутатите с изкуствен интелект Повече от половината европейци желаят подмяна на депутатите с изкуствен интелект
Проучване откри, че множеството европейци биха желали някои от членовете на Народното събрание в обособените страни да бъдат сменени от алгорит...
Той добавил, че съдействието сред Русия и Китай в региона на изкуствения разсъдък " е на ранен стадий и доста стратегии са на по-малко от пет години ". Междувременно „ Съединените щати играят определяща роля в дебата за ИИ, като Русия и Китай признават това “.
В същото време Едмъндс отбелязва, че във връзка с мащаба на взаимната им работа Русия и Китай към този момент са надминали съдействието си със Съединени американски щати. „ Между Русия и Китай има повече сътрудничество/бизнес връзки в региона на изкуствения разсъдък, в сравнение с сред Русия и Съединени американски щати “ - споделил той. При този ритъм е мъчно да си представим, че Вашингтон би могъл да прекъсне тези връзки, даже и да се опита.
„ Мисля, че ще бъде необикновено мъчно за Съединените щати да разработят и приложат тактика, която има за цел да забие чеп или да отдели Русия и Китай - споделя Бендет пред Newsweek. - Също по този начин не съм сигурен, че развиването на съдействието в тази област на изкуствения разсъдък може по някакъв метод да повлияе на днешната траектория на придвижване "
Докладът на Центъра за военноморски разбор отбелязва, че Русия и Съединени американски щати към този момент имат лимитирано съдействие по въпросите на изкуствения разсъдък. Авторите показват взаимоотношението сред основания в Москва институт за просвета и технологии „ Сколково “, Масачузетския софтуерен институт и компанията за кредитни карти Visa. Руските институции си сътрудничат и с университети в други страни, като Южна Корея, Обединените арабски емирства, Япония, Индия, Израел и Саудитска Арабия
Влошаването на двустранните връзки сред Вашингтон и Москва се отрази отрицателно на вероятностите за съдействие сред двете страни. В същото време разцветът на руско-китайските връзки основава нови благоприятни условия за тези страни.
„ Като цяло, в изискванията на възходящо напрежение със Съединени американски щати, Китай и Русия са се договорили ясно да разширят техническото си съдействие, а изкуственият разсъдък играе основна роля в проектите им за бъдещето “ - се споделя в отчета на Центъра за военноморски разбор.
 Съединени американски щати се готви да загърби пазарната стопанска система, с цел да се конкурира софтуерно с Китай - само че до каква степен? Съединени американски щати се готви да загърби пазарната стопанска система, с цел да се конкурира софтуерно с Китай - само че до каква степен?
Неотдавна самостоятелният двупартиен комитет (комисия) по изкуствен интелект в Съединени американски щати разгласява отчет, в който прави извод, че Америка не е...
Докато някои анализатори предвиждат възможна студенина сред Москва и Пекин, създателите на отчета вършат друго умозаключение, потвърждавайки, че сега няма признаци на противоречие. Те означават, че даже на фона на пандемията COVID-19, траекторията на тяхното съдействие става все по-положителна.
„ Напротив, руско-китайските връзки продължиха да се развиват и задълбочават през последната година, макар че пандемията е трансформирала целите, налагайки по-активни биомедицински проучвания “ - се споделя в отчета на центъра.
По време на срещата на върха през юни 2019 година в Москва с присъединяване на Си и Путин, съветският водач декларира, че 2020 и 2021 година ще бъдат години на научно-техническо и иновационно съдействие сред двете страни. Това изказване беше доказано в проектите, оповестени по-рано тази година, предвиждащи взаимното създаване на лунна станция. Миналата сряда стартира строителството на нови блокове в атомните електроцентрали в Китай, които се строят от Русия.
На виртуалната гала, която стана първата онлайн среща на държавните глави за тази година, Путин означи, че през 2021 година се навършват 20 години от Руско-китайския контракт за добросъседство, другарство и съдействие.
„ От подписването на това съглашение Русия и Китай реализираха огромен триумф в укрепването на многостранното съдействие и взаимно доверие в политиката, интернационалните връзки, търговията и стопанската система, културния и филантропичен продан “ - споделя Путин. „ Можем да кажем, че в този момент руско-китайските връзки доближиха най-високото си равнище в историята “.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР