В продължение на векове древногръцките партита с вино са променяли

...
В продължение на векове древногръцките партита с вино са променяли
Коментари Харесай

Виното в Древна Гърция

В продължение на епохи древногръцките празненства с вино са променяли статута си: през четвърти век преди новата епоха пиенето на вино на обществено място е можел да си разреши надалеч не всеки.

Чашите за вино, които са се употребявали по време на тези срещи, наречени симпозиуми, отразяват историята. Чашите във тип на купи заемали централно място на симпозиумите.

Всеки от участниците в срещата пиел еднообразно количество вино, смесено с вода. Всички участници сядали върху специфични дивани, ситуирани във формата на кръгове или квадрати.

Предметите, които всеобщо са се употребявали в древността, могат да опишат доста. Както обществената система търпяла развиване, по този начин и чашите за вино еволюирали.

 Виното в Древна Гърция

От елементарни чаши за вино се стигнало до невероятни творби на изкуството, украсени със сребро и скъпоценни камъни.

По времето на стоманения век, т.е. от 1100-та до 700-га година преди новата епоха, симпозиумите станали налични единствено за представители на елита.

Чашите за вино по това време били толкоз елементарни, че след приключването на срещата се изхвърляли. През 500-та година преди новата епоха се нараснало количеството на употребявани чаши за вино.

Това значи, че симпозиумите са станали по-демократични, защото количеството чаши за вино, предопределени за приятелско събиране в домовете на хората превъзхождало доста количеството на елементарните съдове.

През 400-та година дизайнът на чашите за вино еволюирал, като те останали червени на цвят, само че били високи и продълговати. След като гърците претърпели чумата, те не обръщали огромно внимание на дизайна на чашите.

Но още тогава се правели фалшификати на сребро – чашите от черна глина се обработвали по този начин, че повърхността им да свети. Тази наклонност на фалшификати траяла до 323 година преди новата епоха.

След това настъпил интервалът на украси във тип на човешки фигури. Древногръцката народна власт изчезнала и симпозиумите още веднъж се трансформирали в срещи, на които се допускали единствено представители на елита.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР