В предаването „Седмицата” на Дарик радио говори вицепрезидентът Илияна Йотова.

...
В предаването „Седмицата” на Дарик радио говори вицепрезидентът Илияна Йотова.
Коментари Харесай

Илияна Йотова: ЕС няма никаква готовност да бъде разгледан въпросът за приемането на България в Шенген

В предаването „ Седмицата” на Дарик радио приказва вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя разяснява редица тематики.

По тематиката за епидемиологичната конюнктура и подхванатите изключителни ограничения: „ Що се отнася до изключителните ограничения в затворени пространства и някакви отстояния, аз не виждам нищо друго чак толкоз изключително. Но пък властта по този метод получава една чудесна опция във всеки един миг, в случай че реши по някаква причина, да върне към остарялото състояние. Ние нямаме цялостна и ясна картина нито на тестванията, нито на това, тестванията до каква степен са достоверни. Имам чувството, че ние заблуждаваме и интернационалните органи”.

По думите й, постоянно сменящите се заповеди за държанието на жителите по време на коронакризата е довело до съмнение у тях в здравните и санитарните ограничения, които държавното управление предлага. Вицепрезидентът разяснява и тематиката за приемане на българско поданство от жители на други страни: „ Моето изрично мнение постоянно е било, че би трябвало да се гледат трите закона в пакет. Когато се третира една проблематика добре е да се огледа цялото законодателство, за българите в чужбина, за българското поданство и за чужденците в България”.

Тя е на мнение, че жителите, които желаят да бъдат български жители би трябвало да познават българската Конституция и българските закони.

Друга тематика, която разяснява Йотова е обвързвана с назначението на наши посланици в чужбина. „ Няма по какъв начин да разясня тази тематика, защото тя в никакъв случай, по никакъв метод не е стояла в моя дневен ред”, сподели вицепрезидентът.

„ Дотолкова, доколкото познавам нашите посланици на открито, не мога да кажа за нито един човек, че е изпратен инцидентно. Хайде да не хвърляме по този начин елементарно етикети, тъй като ние си го обичаме, българите, това. Аз познавам и няколко индивида, които са от така наречен политическа квота, които, дай Боже, всяка страна да има такива посланици”.

По въпроса за помилването Йотова разяснява, че е помилвала единствено 4 души, главно поради тежко здравословно положение, които не са били с тежки закононарушения. По тематиката с появилите се фотоси и записи, свързани с премиера Борисов, Йотова разяснява: „ Абсолютно неприемливо е. Тук би трябвало да се положат безусловно всички старания, с цел да се разбере, какво става в страната ни. Дали имаме толкоз тежък въпрос със сигурността? И напъните на всички институции тук би трябвало да са безкомпромисни, и на правосъдие, и на прокуратура, и на самата изпълнителна власт, и на останалите институции”.

Йотова е на мнение, че на този стадий Европейски Съюз няма никаква подготвеност да бъде прегледан въпросът за приемането на България в Шенген. За влизането в чакалнята на Еврозоната, Йотова е безапелационна, че е огромен последовател това да стане час по-скоро.

На финала тя разяснява и тематиката за пакета „ Мобилност”, дали той ще бъде спрян в Екологичен потенциал: „ Голям песимист съм, че и тук ще реализираме нещо. Три месеца в Европа нямаше време за нищо, обаче имаше време да го прокарват този пакет. И той ще види бял ден напълно скоро, тъй като натискът от страна на няколко страни, изключително на Франция е доста сериозен.”
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР