До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване

...
До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване
Коментари Харесай

До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина за вота 2 в 1

До през днешния ден българските жители могат да подадат заявление за гласоподаване в чужбина за идните избори две в едно на 9 юни – за Европейски парламент и за Народно заседание. Това се показва в хронограмата на Централната изборна комисия (ЦИК).

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено персонално до дипломатическото или консулското посланичество на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или посредством куриерска услуга до дипломатическото или консулското посланичество в съответната страна, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, само че във всяко заявление може да бъде вписано единствено едно лице; подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.
 Централна изборна комисия Централна изборна комисия Източник: ЦИК

Избирателните секции отвън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявки за гласоподаване зад граница, според Изборния кодекс.
 
По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявки или на общия брой на гласувалите на предишни избори, в това число и когато броят на подадените заявки за несъмнено място е по-малък от 40, се изпраща стимулирано предложение за откриване на секции до Централната изборна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, планува законът.

Организациите на българските жители могат да вършат оферти за местоположението на изборните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства не по-късно от 14 май 2024 година До 18 май 2024 година ЦИК би трябвало да дефинира броя на секциите и местата за гласоподаване отвън страната.

В изборите за членове на Европейския парламент от България българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция в страна членка на Европейския съюз, по собствен избор.

В страните, които не са членки на Европейския съюз, изборни секции за изборите за членове на Европейския парламент oт България се разкриват и гласуването се прави единствено в дипломатическите и консулските представителства на страната.

В изборите за народни представители българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция отвън територията на България по техен избор, като няма значение дали страната е членка на Европейския съюз. За тези избори изборни секции се разкриват отвън дипломатическите и консулските представителства на България в страните, които не са членки на Европейския съюз.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР