В поверията на много народи на котката е приписвана магическа

...
В поверията на много народи на котката е приписвана магическа
Коментари Харесай

Суеверията за котките от древен Египет до днес

В поверията на доста нации на котката е приписвана магическа и свръхестествена мощ. Тя символизира ловкост, неистина и дяволско хитроумие.

В Средновековието обликът на котката, която лови с нокти мишка, е отъждествяван с облика на самия Сатана, ловеца на човешките души. Именно в облика на котката в символиката на някои нации е представян облика на гибелта.

Родината на котката е Древен Египет. Там тя била считана за свещено животно и е била под закрилата на закона. Най-древното изображение на това оживотно датира от второто хилядолетие преди нашата епоха.

В тези антични времена египтяните отворили за котките вратите на своите домове, с цел да могат те да им оказват помощ да опазят реколтата си, като унищожат всички гризачи в зърнохранилищата.

Специално подготвени котки се употребявали и за лов на птици. За ликвидиране на котка, съгласно античните египетски закони, се налагало смъртно наказване. В някои случаи то било заменяно на по-малко строго наказване – ампутиране на пръст или ръка.

 Суеверията за котките от античен Египет до през днешния ден

Във връзка със гибелта на котка в домовете на египтяните се обявявал печал. Всички членове на фамилията в символ на тъга подстригвали косите си и изскубвали веждите си.

Умрялото животно се балсамирало и погребвало на особено гробище. Мумии на котки постоянно са намирани и в гробници на фараони. В Европа котката става известна преди към две хиляди години.

През първи век преди новата епоха котките се загатват от Плутарх. В античния Рим котката се трансформирала в признак на богинята на свободата Либерта.

Във Франция и доста други европейски страни на котките са приписвани вълшебен сили. През Средновековието, когато инквизицията оповестила война на вещиците, котките са изгаряни дружно с тях на кладата.

В Китай котката е знак на дългоденствие и ясновидство. Също както и в античния Египет, животното се асоциирало с Луната. Смятало се, че котката има дарба да вижда нощните духове.

Китайската традиция свързва с черна магия единствено бялата котка.

В Англия черната котка се счита за предвестител на благополучие. Моряците взимат черна котка, когато ги чака далечно корабоплаване, с цел да се върнат живи и здрави у дома.

В Съединени американски щати девойките, които се чудят дали да се омъжат, издърпват три косъма от котешка опашка. Те се завиват в хартийка и се поставят пред вратата.

На сутринта хартийката се развива и в случай че космите са оформили буквата Y, това значи, че би трябвало да се омъжи, а в случай че косъмчетата оформят буквата N, кандидат-женихът не си коства.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР