В повечето държави на Балканите ситуацията с разпространението на коронавируса

...
В повечето държави на Балканите ситуацията с разпространението на коронавируса
Коментари Харесай

Ситуацията с KOVID на Балканите

В множеството страни на Балканите обстановката с разпространяването на ковид остава тревожна

В някои от страните случаите понижават, само че в други разпространяването на ковид продължава да е огромно. Силно безпокойствие провокира новият вид на КОВИД-19 Омикрон, който е засечен към този момент в седем страни - Турция, Румъния, Гърция, Хърватия, Словения, Черна гора, Кипър обобщава Българска телеграфна агенция.

АЛБАНИЯ

По над 300 нови случая на КОВИД-19 са регистрирани в Албания през последните дни. Смъртните случаи в страната не са доста (по няколко души дневно).

От началото на пандемията в Албания са регистрирани близо 205 хиляди случая на коронавирусна зараза, а над 3150 души са умряли.
До момента в страната са сложени 2,22 милиона дози ваксини против КОВИД-19. Напълно имунизирани са 998 хиляди души или 35 % от популацията на страната.
В Албания са позволени за използване имунизациите на Пзайзер/Бионтех, АстраЗенека, съветската Спутник V и китайската КоронаВак на компанията Синовак.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Тази седмица здравните управляващи в Босна и Херцеговина започнаха стъпки за по-голяма досегаемост на имунизациите на фона на публичното съмнение и дезинформация. Ваксини срещу КОВИД-19 се слагат в общински центрове и огромни магазини в Сараево.

От началото на пандемията смъртните случаи в страната, свързани с КОВИД-19, са към 12 900.
Процентът на имунизираните в Босна и Херцеговина е един от най-ниските в Европа.

Под една четвърт от популацията на Босна и Херцеговина, което е 3,3 милиона, е имунизирано.

ГЪРЦИЯ

Гръцките управляващи оповестиха през вчерашния ден, че от 19 декември вкарват PCR тест за всички, които идват в страната. Мярката ще бъде прилагана на всички гранични пунктове в страната и обгръща както имунизирани, по този начин и неимунизирани жители. В страната към този момент са засечени 19 случая на инфектирани с разновидността Омикрон на ковид.

На 15 декември в Гърция започва акцията за имунизацията на деца на възраст сред 5 и 11 години. Имунизации на децата се вършат във имунизационни центрове в 75 региона в страната. Вече са направени над 30 хиляди поръчки за имунизиране на деца от тази възрастова група.

Според прогнози на специалисти до 16 януари ще бъдат имунизирани половината от неимунизираните жители на възраст над 60 години. Правителството разгласи, че ще постанова санкции на неимунизираните и ще вкара строги ограничавания за възрастните хора, които не са имунизирани с трета доза.

Броят на умрелите от КОВИД-19 в Гърция остава висок. На 14 декември в страната бяха регистрирани 130 смъртни случая, което е вторият максимален брой случаи в страната от началото на пандемията.

В края на предходната седмица гръцките управляващи оповестиха, че няма да постановат специфични ограничения против КОВИД-19 в зимните си курорти, нито възнамеряват да лимитират пътуванията сред обособените области. Правителството непременно желае да не се стига до локдаун по време на коледните празници.

Същевременно тази седмица бе обявено, че Отделът за битка против тероризма в Гърция ще взе участие в следствието на активността на групи, които се опълчват на наложените поради КОВИД-19 здравни протоколи и имунизацията.

Гръцката работа за гражданско въздухоплаване разгласи смяна в периода на годност на документите за преболедуван КОВИД-19, които се одобряват за влизане в страната. Срокът се понижава от 180 на 90 дни.

КИПЪР

В края на предходната седмица в Кипър бяха регистрирани първите три случая на разновидността Омикрон на ковид, а през идващите дни бе обявено за още случаи с новия вид.
Междувременно на 15 декември в страната влязоха в действие нови ограничения против разпространяването на КОВИД-19. Мерките са ориентирани към неимунизирани и към имунизирани лица.

Гражданите, които имат контакт с доказан позитивен случай на КОВИД-19, би трябвало да се подложат на антигенен тест в границите на 72 часа и на безвъзмезден PCR тест на седмия ден от контакта. Изключение се прави единствено за тези с три дози.
Задължителна карантина в места, посочени от здравното министерство, се планува за лица, дали позитивен резултат за зарязване с Омикрон.

Самоизолация се постанова на жители, които са били в контакт със инфектиран, без значение от имунизационното им покритие.
Кипърското държавно управление реши да бъде анулиран здравният документ за всички, които не са се ваксинирали с трета доза до седем месеца след слагането на втората доза.

До 31 януари прояви като сватби, кръщенета и заведения за хранене в хотелски комплекси ще могат да бъдат посещавани единствено от имунизирани лица.
За идващите на острова жители е въведен наложителен тест за КОВИД-19.

Тази седмица в Кипър стартира и имунизацията на деца на възраст сред 5 и 11 години.

КОСОВО

През последните седмици броят на инфектираните в КОСОВО понижава. На 14 декември бе обявено единствено за 10 случая на новозаразени с КОВИД-19.
В Косово до момента са приложени 1,6 милиона дози ваксина против КОВИД-19 и близо 772 хиляди души са получили две дози ваксина. Ваксинацията с трета доза стартира в края на предходната седмица.

С население от 1,87 милиона души Косово изпреварва доста от съседите си във връзка с имунизация.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Напълно имунизирани са 48 % от пълнолетните жители на Република Северна Македония. През последното денонощие се оповестява за 298 новозаразени и 10 умряли от КОВИД-19.

Властите в страната са поръчали 10 000 дози педиатрични ваксини от Пфайзер, които ще дойдат дружно с още 40 000 дози от тази ваксина за възрастни хора. Правителството одобри на съвещанието си в сряда решение за доставка на 500 000 дози от препарата на Пфайзер за 2022 година, в това число педиатричните дози.

РУМЪНИЯ

През миналата седмица в Румъния бяха доказани над 10 случая на заразяване с разновидността Омикрон.

Въпреки съществуването на този вид на ковид страната регистрира усъвършенстване в епидемилогичната обстановка в последните седмици. Заболеваемостта в Букурещ спадна под един случай на 1000 поданици. На 13 декември Румъния записва най-ниското равнище на инфектирани с КОВИД-19 от август насам (едва 494 нови случая).

Продължава тестването на учениците в Румъния два пъти седмично - в понеделник и четвъртък - с неинвазивни проби въз основата на слюнка.
От 20 декември 2021 година Румъния вкарва условие идващите в страната да попълнят електронен формуляр (Passenger Location Form-PLF), оповестиха през вчерашния ден от българското Министерство на външните работи.

Мярката е в действие за всички жители (румънци и чужденци), които влизат на територията на Румъния или минават пренос през страната. Формулярът може да бъде запълнен по електронен път през платформата https://plf.gov.ro, като не е належащо да се разпечатва. Това би трябвало да стане до 24 часа преди влизане в страната или, по изключение, най-много до 24 часа след влизането. Неизпълнението на мярката ще бъде глобено с санкция от 2000 до 3000 румънски леи (400-600 евро).

СЛОВЕНИЯ

На 14 декември в Словения бе доказан първи случай на заразяване с разновидността Омикрон на ковид.

Средната седемдневна заболеваемост е 1352 случая на ден. Над 800 души са в болница с КОВИД-19, от които над 200 са в интензивни отделения.

56 % от популацията на страната към този момент е изцяло имунизирано против КОВИД-19.

СЪРБИЯ

В СЪРБИЯ в сряда бе диагностициран първият случай на сезонен грип и се чака във всеки миг да бъде открит и новият вид на ковид Омикрон, с което в страната ще циркулират и двата вируса, предизвестяват сръбските епидемиолози. Не е изключено Омикрон към този момент да участва в Сърбия. Епидемилозите чакат нарастване на инфектираните хора през втората половина на януари.

На този стадий обаче броят на новозаразените спада.
Здравните управляващи призоват хората да се имунизират с трета доза, тъй като с трета доза отбраната от Омикрон е 75 до 80 %.

В Сърбия в сряда дойде първата пратка от 11 500 кутии молнупиравир, новото лекарство срещу КОВИД-19 на американската компания MSD, с която е контрактувана доставката на 50 000 опаковки.

ТУРЦИЯ

В последните дни в Турция се оповестява за към 20 хиляди новозаразени с КОВИД-19 и по към 180 смъртни случая на ден. В страната са засечени шест случая на разновидността Омикрон на ковид.

Турските здравни управляващи тази седмица оповестиха, че понижават от шест месеца на три месеца периода сред втората и третата доза от имунизацията против ковид.

Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа съобщи, че решението е взето за да се избегне в страната следеното в Европа нарастване на дневните случаи на ковид и най-много за противопоставяне на разпространяването на разновидността Омикрон.

Напълно имунизирани в страната към този момент са 82,3 % от популацията.
Междувременно на 15 декември пет огромни турски синдикати на медиците проведоха еднодневна стачка в символ на митинг против ниските заплати и тежките условия на труд на фона на срутва на валутата.

ХЪРВАТИЯ

Висок остава междинният брой на новозаразените в Хърватия, като броят им е към 4500 на ден, висок е и броят на смъртните случаи.

На 13 декември 48 000 дози ваксини против КОВИД-19 дойдоха в Хърватия за имунизацията на деца сред 5 и 11 години. Здравните управляващи оповестиха, че " децата сред 5 и 11 години ще получават по две дози ваксина също като възрастните, само че имунизацията за деца съдържа една трета от дозата за възрастни ". Около 6400 деца на възраст сред 12 и 14 години (над 5 процента) и към 55 000 младежи на възраст сред 15 и 19 години са имунизирани против КОВИД-19 досега.

ЧЕРНА ГОРА

Институтът по публично здраве на Черна гора удостовери пет случая на зараза с ковид Омикрон. Заразените са в положително общо здравословно положение, с леки признаци.

Средният брой на инфектираните лица с ковид за миналата седмица е 177 души за денонощие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР