В последно време най-важният за тялото ни витамин, който обсъждат

...
В последно време най-важният за тялото ни витамин, който обсъждат
Коментари Харесай

Тези пет храни ще ви заредят с много Витамин D

В последно време най-важният за тялото ни витамин, който разискват лекари и пациенти, е Витамин D. Той оказва помощ за образуването на здрави кости и зъби. Според някои изследвания, той може да защищити от болести като рак, диабет и множествена склероза. Освен това е ефикасен и против простуда и грип. Приемът му е изключително значим през зимата, защото усъвършенства здравето на имунната система и подкрепя функционалността на белите дробове и сърцето, написа tialoto.bg.

Известен като „ слънчевия витамин “, витамин D се създава в тялото посредством излагане на слънчева светлина. Въпреки това, към 40% от международното население изпитва дефицит на този витамин. Това е по този начин, тъй като хората са склонни да прекарват доста време на закрито, а и тъй като някои от страните не получават задоволително слънчева светлина.

Тези, които не могат да се насладят на нужната доза слънце, би трябвало да си набират витамин D посредством избрани храни. Според Националния здравен институт на Съединени американски щати, целесъобразната доза от този витамин зависи от възрастта на индивида. За деца до 1 година – 10 mg, за хората от 1 до 70 години е 15 mg, а за над 70-годишна възраст е 20 mg дневно.

Някои от нас обаче би трябвало да са по-внимателни с приема си на витамин D. Д-р Джеймс Флийт споделя, че възрастните хора, тези с по-тъмна кожа и тези, които покриват тялото си поради здравословни или религиозни аргументи, са по-склонни да страдат от недостиг на витамин D. Затова те би трябвало да се насочат към избрани храни, които да решат този проблем.

Ето 5 храни, които са доста богати на витамин D

Сьомга

Сьомгата, леснодостъпна риба, е цялостна с витамин D. Порция от 85 грама съдържа задоволително количество от нужния витамин. „ Тя е превъзходен източник на витамини от група B и омега-3 мастни киселини, което се счита за потребно за попречване на сърдечносъдови болести, рак и заболяването на Алцхаймер “, споделя доктор Ванеса Рисето пред Insider.

Тя добавя, че сьомгата е лесна за готвене и предлага филето да се пече на 180 градуса за 45 минути. За да добавите малко усет, мариновайте в обезмаслено кисело мляко, копър, чесън и лимонен сок.

Пъстърва

Пъстървата е друга чудесна рибена алтернатива за тези, които желаят да усилят приема си на витамин D. Порция от 85 грама сурова дъгова пъстърва съдържа 13 mg от този нужен витамин. Тя е извънреден източник на други витамини и минерали. Сред тях са ниацин, витамин В12 и омега-3 мастни киселини.

Д-р Рисето споделя, че най-лесният метод за подготвяне на пъстървата е да се пече на тиган с шалот, чесън и една супена лъжица зехтин. Гарнирайте я с пъстри зеленчуци за лек обяд или вечеря.

Добавки

Рибеното масло от черен дроб на тресчица е добавка, която може да бъде закупена в множеството хранителни магазини. Това е чудесна опция за тези, които не обичат риба, само че въпреки всичко желаят елементарен метод да прибавят витамин D към диетата си. Тази добавка се предлага на капсули, от които са ви нужни единствено две дневно. В тях се съдържат 10 mg безоблачен витамин, което се равнява на 66% от дневната ви доза.

Гъби

За веганите и вегетарианците гъбите са добър различен източник на витамин D. 120 грама нарязани сурови гъби съдържат към 20 mg безоблачен витамин. Това число обаче варира според от типа на гъбите. Според изследване от 2018 година, пресните диви гъби имат повече витамин D, в сравнение с тези в комерсиалните вериги.

Разликата идва от метода, по който се отглеждат гъбите. Подобно на хората, те създават витамин D, когато са изложени на слънчева светлина. За да добавите повече гъби в диетата си, доктор Рисето ви предлага да ги употребявате като гарнитура или пък да ги комбинирате с яйца или бургер.

Яйчен жълтък

Друга опция за вегетарианците, които желаят да усилят приема си на витамин D, са яйцата и изключително жълтъкът. Той съдържа към 1 mg безоблачен витамин, което съставлява 6% от целесъобразната ви дневна стойност. Д-р Рисето успокоява, че жълтъците не покачват холестерола, тъй че може умерено да си ги хапвате.

Кога витамин D може да ни навреди?

Д-р Джеймс Флийт отбелязва, че приемането на прекалено много витамин D е необичайност, само че токсичността може да се появи при възрастни, консумиращи повече от 100 mg дневно. Това може да се прояви при приема на добавки. Затова е значимо да се консултирате с вашия доктор преди да предприемете такава стъпка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР