Всяко зърно се състои от ендосперм (вътрешната тъкан), зародиш (ембриона)

...
Всяко зърно се състои от ендосперм (вътрешната тъкан), зародиш (ембриона)
Коментари Харесай

Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях и кое да изберем

Всяко зърно се състои от ендосперм (вътрешната тъкан), зародиш (ембриона) и трици (твърдите външни слоеве)

Може би най-сетне сте усвоили главния самун с мая – това е необикновено и заслужавате поздравления! Вече се чувствате подготвени да експериментирате с други печива и типове брашна?

Каква обаче е разликата сред универсалното брашно, това за самун и това за сладкиши? 

Не се тормозете – брашното е изчерпателен термин за изложение на всичко, което е смляно на прахуляк - зърна, семена, ядки, фасул, корени. Днес ще обърнем внимание на пшеничното брашно.

Всяко зърно се състои от ендосперм (вътрешната тъкан), зародиш (ембриона) и трици (твърдите външни слоеве). 

Какво значи номера на брашното?
Първо и най-важно е, че колкото по-голямо е цифрата на брашното, толкоз по-тъмен може да бъде цветът му. Тази цифра показва пепелното му наличие в проценти.

Брашно вид 1150 е типово и има 1,15% пепелно наличие. Брашната с високо пепелно наличие могат да се похвалят с висок % от обвивките на зърното, повече витамини, минерали и ензими. Брашната с по-високо пепелно наличие имат по-голямо количество белтъчини, само че техните хлебопекарни свойства са по-ниски.

Брашно вид 500 е тънко смляно и става за необятна приложимост. Пепелното му наличие е 0.5%. Идеално е за самун, както и за сладкиши, само че наличието му на глутен не е изключително високо. Точно то е и повода доста дами да се чудят за какво козунаците им не стават „ на конци ”.

Всъщност, най-хубавите козунаци се вършат с брашно вид 450, което е допустимо най-финото на пазара.

Брашното вид 750 се води „ Добруджа ”. То още веднъж е бяло, само че с малко по-високо пепелно наличие, което го прави и една концепция по-здравословна опция.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР