Президентът връчи националния флаг на българските антарктици от 33-ата българска

...
Президентът връчи националния флаг на българските антарктици от 33-ата българска
Коментари Харесай

Румен Радев: България има силно присъствие на Антарктида в глобалната научна общност

Президентът връчи националния байрак на българските антарктици от 33-ата българска полярна експедиция на гала в Гербовата зала. Връчването на знамето е знак на поддръжката на българската страна за проучванията на Антарктида, които започнаха преди повече от три десетилетия. Радев акцентира, че проучванията на Белия континент са от решаващо значение за разбирането на климатичните промени и построяването на стабилно бъдеще.

Ролята на България в проучването на Антарктида

Президентът изрази горделивост от авторитетното наличие на България на Антарктида и означи, че българската антарктическа база е значим център за научни проучвания от международен мащаб. С новия научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ опциите на полярната експедиция доста се уголемяват.

Международно съдействие

Гърция и Черна гора също ще бъдат част от българската антарктическа експедиция тази година, като гръцки учени ще пътуват за първи път до Антарктида на борда на българския проучвателен транспортен съд. Радев означи значимостта на интернационалното съдействие, изключително в подтекста на международните спорове и несъгласия.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев акцентира, че с всяка година българските експедиции се организират под егидата на президентството, което остава отвън политическите битки. Пимпирев подсети, че първата българска антарктическа експедиция през 1993 година стартира с шест души, когато президентът Желю Желев връчил националния байрак.

Европейски Съюз влага 380 млн. евро в нови екопроекти: България с три значими плана

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР