В последните няколко хиляди години човечеството напредна съвсем мъничко по

...
В последните няколко хиляди години човечеството напредна съвсем мъничко по
Коментари Харесай

Хамас и Кремъл няма да успеят да спрат цивилизацията

В последните няколко хиляди години човечеството напредна напълно мъничко по пътя, водещ от убиващата себеподобните дивотия към мирното цивилизовано общуване. Съвсем мъничко, само че и това е добре. 

Никак не е добре обаче, че от време на време се намират хора, които благодарение на зверски кръвопролития се пробват да извърнат резултата от разговора на Платон  " Държавата ", писан преди 2 400 години. Видяхме този опит в съветското навлизане в Украйна. Виждаме го още веднъж тия дни в кървавите жестокости, които ислямистите от Хамас отприщиха срещу популацията на Израел. 

Колко див би трябвало да си, с цел да тръгнеш да изтребваш публиката на музикален фестивал? Колко малоумен би трябвало да бъдеш, с цел да нападнеш точно Израел, който обезпечава на твоето население тока, водата, горивата и храната? Колко би трябвало да презираш личното си население, с цел да провокираш върху него контраудар от страна на една от най-мощните военни машини в света? 

Колко ли? Точно толкоз, че без да си и чувал за Платон се опиташ да докажеш, че в разговора " Държавата "  прав е не Сократ, а Тразимах. 

Тразимаховците отново се пробват да унищожат нашата цивилизация

Припомням. Първите страници на " Държавата "  представят спор сред философа Сократ и някой си Тразимах, който е, както подразбираме от текста, нещо като основната мутра на пристанището Пирея. " Що е правдивост? "  пита Сократ. Тразимах дава отговор: " Справедливост е това, което е от изгода за по-силния "  - за тези, които са като него, а не като някакви си слабаци от вида на Сократ. В последна сметка, макар периодическите закани от принуждение, Сократ побеждава Тразимах с думи и го притиска да се откаже от тезата си за справедливостта като закона на джунглата. 

Цялата следваща цивилизация, това спокойно дружно живеене, в което битуваме през днешния ден е директен резултат от това, че в този спор Сократ побеждава Тразимах. Човечеството последователно одобри, че справедливостта не е правото на мощния да насилва слабите, а е правото на слабите да си живеят живота, без да бъдат насилвани. Това състояние обаче не устройва наследниците на Тразимах и, мине се, не мине някакво време, те се пробват да вземат реванш. Да потвърдят, че Тразимах е бил прав, като разрушат Сократовата ни цивилизация. 

Обикновено това се случва тъкмо сега, в който цивилизацията е на прага на някакъв нов собствен триумф - на някакво по-нататъшно разширение на онази територия, на която слабите не са насилвани от мощните и си живеят живота. 

И Кремъл, и Хамас се пробват да спрат Сократ

В Украйна всичко стартира през 2014 година с опита на украинското общество да даде поръчка за присъединение към Европейски Съюз, който е през днешния ден една от основните арени на цивилизацията. Тогавашният президент Янукович се опита да спре това присъединение, подписвайки ангажимент да прикачи Украйна към различния Путинов Евразийски съюз, учреден върху тезата на Тразимах за правото на силата. Украинците се подвигнаха на митинг. В отговор руснаците нахлуха в Донбас и Крим, с цел да не позволен " приятелски народ "  като украинския да даде неприятен пример на Русия, а точно, че е допустимо даже нации, в които огромна част от популацията приказва на съветски, да живеят по разпоредбите не на Тразимах, а на Сократ.

Осем години по-късно руснаците взеха решение да опитат да унищожат из корен украинския народ, защото самото негово същестуване разколебаваше вярата на руснаците в правото на силата. 

Стотици хиляди излязоха на Майдана през 2014 година, с цел да изискат европейски бъдеще за Украйна.Снимка: Aris Messinis/AFP/Getty Images

Атаката на Хамас против популацията на Израел е от същата поредност. След десетилетия, през които арабите отричаха правото на еврейската страна да съществува, в последно време водещи арабски страни потеглиха да откриват дипломатически връзки с Израел, т.е. преметнаха се от страната на Сократ и на цивилизацията. Предстоеше завършекът на този развой: стартирането на дипломатически връзки сред Израел и най-важната арабска страна - Саудитска Арабия. Другата най-важна страна в района, люто мразеща Саудитска Арабия и корав почитател на тезата на Тразимах, а точно Иран, незабавно задейства своите марионетки от Хамас да атакуван Израел, да го предизвикат още веднъж " да убива араби "  и по този начин да торпилират цялата работа. Да спрат, две и половина хилядолетия по-късно, нахлуването на Сократ в територията на Близкия Изток.

" Силните мъже " губят позиции

А въобще че още веднъж се стига до същински безчовечен войни срещу мирни популации, това е разследване от почналата преориентация на цялото човечество. 

В продължение на две десетилетия извънредно доста хора и нации се заиграваха с Тразимах и следваха политически " гангстери " като Доналд Тръмп, Владимир Путин, Виктор Орбан, Себастиян Курц, Бойко Борисов. В последните няколко години пристигна изтрезняването. Все повече хора схванаха, че не е комфортно да се живее в света на силата и че предлаганото от Сократ е по-добро.

В " Държавата " на Платон Сократ побеждава Тразимах, който твърди, че " справедливостта не е нищо друго, с изключение на ползата на по-силните ".Снимка: picture-alliance/dpa/S. Hoppe

И " мощните мъже "  започнаха да губят позиции. Както в разговора " Държавата ", в случай че това състояние бе оставено да се развива в границите на цивилизования спор, тезата на Сократ щеше да печели от ден на ден против тезата на Тразимах. В разговора Тразимах не реализира опасността си да фрасне Сократ и най-после губи. Днешните Тразимахови наследници усетиха накъде отиват нещата и взеха решение да фраснат. Прибегнаха до най-кървавия, втрещяващ, отблъскващ вид на принуждение. Целта е ясна - с неочакваното отприщване на най-бруталния вероятен вид на мощ да изплашен, уплашат и откажат слабаците, т.е. наследници на Сократ, които избират да вземат решение разногласията с разговори, а не с рязането на глави. 

И този път сократовците ще победят тразимаховците

Само че този път следовниците на Сократ имат на своя страна освен диалектиката. Те разполагат с най-голямото население, най-мощните стопански системи, най-страховитите армии. И този път, както доста предходни пъти, резултатът ще си остане същият като преди 2 400 години. Сократовците ще победят тразимаховците, въпреки освен с дебати. Но пък ще победят благодарение на това, което тразимаховци ценят най-вече - силата. 

А знаем от историята на последните стотина години, че когато Сократ излезе на сцената въоръжен до зъби и попилее Тразимах, резултатът е най-малко две генерации мир.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР