В последните години повече шум се вдига около иновациите в

...
В последните години повече шум се вдига около иновациите в
Коментари Харесай

5 любопитни нови технологии при телевизорите

В последните години повече звук се подвига към нововъведенията в мобилните телефони, само че и производителите на тв приемници се стараят да вкарват нови технологии. Ето някои от по-интересните, показани от digital.bg.

IMAX Enhanced

IMAX е технология, която нормално свързваме с киносалоните. IMAX Enhanced е направена за 4K наличие, като обръща внимание освен на качеството на картината, само че и на звука. Системата е основана от IMAX и DTS, като се употребява кодекът DTS:X, който се предлага в някои системи за домашно кино. Има лист с критерии, които всяко устройство би трябвало да извърши, с цел да може да получи документ за съгласуемост. Sony, Denon, Marantz, Sony Pictures и Paramount Pictures към този момент са декларирали интерес да вършат артикули и наличие с новата технология. Конкуренти на IMAX Enhanced са Dolby Vision и HDR10+.

HDR10+

Това е общ стандарт на 20th Century Fox, Panasonic и Samsung. Припомняме, че Samsung е най-големият производител на тв приемници, което дава огромно преимущество в известността на технологията. Amazon и Fox към този момент са оповестили, че ще вършат наличие, което да е съвместимо с този стандарт.

Hybrid Log Gamma

Сложното име в действителност е за семпла, само че потребна технология. Тя опростява обработката на HDR, която понижава нужния размер информация и трафик. Това значи, че се улеснява опцията да се предава HDR 4K видео по малкия екран и онлайн. Очаква се системата да помогне за по-бързото нахлуване на HDR, като към този момент тя се употребява от BBC, NHK и други малките екрани.

8K резолюция

Макар 4K наличието още да не е напълно всеобщо, то към този момент си има правоприемник – 8K видео. То ще предлага не два, а 4 пъти повече пиксели и 16 пъти повече по отношение на Full HD. Качеството на картината би трябвало да бъде много впчатляващо, изключително на огромни екрани. За по-малките в действителност няма да има кой знае каква разлика, само че това няма да попречи на технологията последователно да навлезе на всички места.

MicroLED

Това е първата нова технология за панели, която излиза от десетилетие. Тя към момента се създава, само че има огромен капацитет. MicroLED употребява LED за подсветка, само че те са толкоз дребни, че са на практика микроскопични, също така са без органически материал и нямат деградация с времето като OLED. Все още производството на технологията е доста комплицирано и скъпо, като даже роботите не постоянно могат да реализират нужната точност. Затова има към момента доста работа по MicroLED преди технологията да е подготвена за всеобщо произвеждане.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР